Een opblaasbare slaapmat voor trekking onderhouden en repareren

Ref: 8493805, 8493395, 8493806, 8578994, 8582047

OPBLAASBARE SLAAPMAT VOOR TREKKING

We zijn ervan overtuigd dat de levenscyclus van een product niet eindigt zodra het schade heeft opgelopen. Daarom biedt Decathlon oplossingen voor het correct gebruiken, onderhouden en repareren van je product, om zo de levensduur te verlengen.

Zo kan je op en top vertrouwen op je slaapmat voor al je trektochten, om comfortabel te slapen na een lange wandeling. We antwoorden met plezier op al je vragen, bij eender welk probleem dat je ondervindt met een opblaasbare slaapmat.

Je opblaasbare slaapmat voor het eerst gebruiken

Hoe je slaapmat opblazen?

Je moet je slaapmat tot de juiste druk opblazen, niet enkel voor je eigen welzijn, maar ook om je matje langer intact te houden.

Pomp het matje niet te hard op. Doe je dat wel, dan zal het materiaal verzwakken en krijg je rugpijn. Let er gewoon op dat je de mat hard genoeg oppompt om er comfortabel op te slapen. Als je erop gaat zitten, moet je zitvlak net de grond beroeren.

Deze slaapmat heeft een systeem met tweewegventiel: zet de IN-dop open om de mat op te blazen met je mond. Je kan de druk aanpassen en er wat lucht uitlaten door op de kleine zwarte clip te drukken.

Speciaal voor isolerende slaapmatten kan je een pompzak gebruiken, zodat er geen vocht mee binnenglipt.

Hoe blaas je je opblaasbare slaapmat voor trekking op?
Hoe laat je je trekkingslaapmat af en vouw je ze op om ze in je rugzak te stoppen?

Zet de OUT-dop open zodat de lucht uit de slaapmat kan. Je kan tijd besparen door op het uiteinde te gaan staan of op de slaapmat te duwen, zodat de lucht er sneller uit stroomt.

Je kan de mat nu over de breedte opvouwen, meermaals afhankelijk van de grootte. Rol ze vervolgens op over de lengte, zodat ze in je rugzak past. Vergeet niet om het ventiel weer te sluiten als je wil dat je slaapmat compact blijft.

Belangrijk: je moet je slaapmat in de lengte oprollen, niet opvouwen. Anders raakt er lucht niet weg en behoudt de mat een zeker volume, waardoor het lastiger wordt om ze in je rugzak te krijgen.

Hoe laat je je trekkingslaapmat af en vouw je ze op?

Wat is de r-waarde?

De R-waarde is een eenheid voor thermische isolatie. Ze geeft aan in hoeverre een slaapmat voorkomt dat de warmte van je lichaam wegvloeit naar een koude ondergrond.
Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het isolerende vermogen van je slaapmat.
Je mag R-waarden trouwens optellen: dat wil dus zeggen dat je twee matjes op elkaar kunt leggen en hun R-waarden combineren.

R-waarde van 0 to 1.9: enkel bij warm weer (zomer)
R-waarde tussen 2 en 3: voor twee of drie seizoenen (lente-zomer-herfst)
R-waarde tussen 3 en 4: 4-seizoensmat
R-waarde van 4.5 en hoger: gebruik in alle seizoenen en in extreme omstandigheden (gletsjers, Hoge Noorden, grote hoogte)

Hoe goed slapen op een opblaasbare slaapmat?

Voor een optimaal comfort moet je je slaapmat oppompen tot de juiste druk. Als je erop zit, moet je net de grond voelen. Als je licht, zal de lucht zich gelijkmatig verdelen onder je hele lichaam.

Voor nog meer comfort gebruik je het best een slaapzak met de juiste temperatuurscore en een hoofdkussen.

Hoe goed slapen op een opblaasbare slaapmat
Hoe vermijd je dat je slaapmat geluid maakt?

Erger je je aan het geluid van je slaapmat die over de grond schuurt? Schuif er dan een laken of deken onder.
En pomp ze vooral ook niet te hard op, zo voorkom je dat probleem ook.

Hoe zorg je voor een optimaal isolerend vermogen?

Of het nu een schuimmatje, een overlevingsdeken, grondzeil enz. is, je kan de het isolerende vermogen van je slaapmat verhogen. Zo ben je nog beter beschermd tegen vocht en tegen de koude ondergrond.

Hoe zorg je ervoor dat je opblaasbare slaapmat optimaal isoleert?

Je opblaasbare slaapmat voor trekking repareren 

HOE REPAREER JE EEN LEK IN JE OPBLAASBARE SLAAPMAT

Je hebt net opgemerkt dat je slaapmat lek is, maar je weet niet waar? Klopt, het is bijzonder lastig om met het blote oog een lek in je slaapmat te spotten, zeker wanneer het gaatje heel klein is.

 • lek op het slaapoppervlak van je opblaasbare slaapmat

  Het lek zit in het slaapoppervlak van je mat

  Maak een sopje, smeer je slaapmat ermee in en check of er zich luchtbelletjes vormen, zo kan je het lek lokaliseren. Vervolgens rest je enkel nog om een pleister over het gaatje te kleven.

 • lek in een naad van je slaapmat

  Het lek bevindt zich aan een naad van je slaapmat.

  Het gebeurt niet vaak, maar valt het toch voor, dan bestaan er speciale lijmen die je volgens welbepaalde instructies moet aanbrengen.

 • ventiellek in een slaapmat

  Het lek bevindt zich aan het ventiel

  Het kan zijn dat je de dop van de slaapmat niet goed hebt gesloten, waardoor er lucht kan ontsnappen. Let er dus zeker op dat de dop goed dicht is, om trage lekkage van lucht te vermijden. Is het ventiel echt stuk, dan doe je je slaapmat het best even binnen in de winkel.

EEN PLEISTER OP JE OPBLAASBARE SLAAPMAT KLEVEN

Zodra je het lek hebt gelokaliseerd, moet je je slaapmat enkel nog leeglaten en een pleister op het lek kleven. Het onderstaande filmpje toont hoe je deze reparatie uitvoert. Bij al onze slaapmatten zit een reparatiesetje. Heb je er geen meer, klik dan hier om onze reparatiemiddelen te ontdekken.

Hoe repareer je je opblaasbare slaapmat voor trekking?

Je opblaasbare slaapmat voor trekking onderhouden

Hier zijn alle tips die je nodig hebt om je slaapmat optimaal te onderhouden. De sleutels voor een goed onderhoud van je slaapmat zijn juist wassen, opvouwen en bewaren.

Je OPBLAASBARE slaapmat voor TREKKING ONDERHOUDEN

Wassen

Wrijf heel zachtjes met een spons, die je drenkt in een sopje, om alle sporen van vuil te verwijderen. Laat je slaapmat niet drogen in de zon, droog ze af met een doek.

Opvouwen en oprollen

Volg al onze tips uit de vorige rubriek om je slaapmat juist op te vouwen en op te rollen.

Bewaren

Slaapmatten kunnen niet tegen hitte en vocht. Bewaar ze daarom in een droge ruimte, bij kamertemperatuur.
Als je daar plek voor hebt thuis, bewaar je ze best plat met het ventiel open.

Een opblaasbare slaapmat voor trekking onderhouden en repareren

Hulp nodig bij uw reparatie?

We zijn ervan overtuigd dat de levenscyclus van een product niet eindigt zodra het schade heeft opgelopen. Daarom bieden we oplossingen om je product correct te gebruiken, te onderhouden en te repareren, zodat je de levensduur ervan verlengt. Hieronder vind u de link naar uw plaatselijke decathlon werkplaats. Hier helpen wij u graag verder met de reparatie en onderhoud van uw product.