ELOPS 500 CADRE BAS NOIR

REF: 8378491

ELOPS 500 LAAG FRAME ZWART

2016

Ref. 8378491

Ontworpen voor dagelijks fietsen in de stad... en dat met plezier doen!

Het plezier van fietsen in de stad dankzij het comfort in Nederlandse stijl (rechte rugpositie, ergonomische handgrepen, zadel met goede zit en brede banden).

Eerste gebruik

Wat zijn de eerste aanpassingen die ik moet doen voor mijn eerste uitje?

Voordat je aan je eerste uitstapje begint, is het essentieel dat je fiets goed is afgesteld (als dat niet in de winkel is gebeurd) en dat je banden goed zijn opgepompt (zie het gedeelte hieronder). Hiervoor heb je een inbussleutel nummer 6 nodig.



Volg hiervoor zorgvuldig de onderstaande video:

Wat is de juiste bandenspanning voor mijn banden?

De bandenspanning staat aangegeven op de zijkant van de band. Er is een minimum- en maximumwaarde die niet mag worden overschreden: tussen 2,5 en 4,5 bar.Als je je stadsfiets elke dag gebruikt, controleer dan elke week de staat van de banden en pomp ze elke maand opnieuw op.De ideale aanbevolen bandenspanning is 3,5 bar (comfort) of 4,5 bar (performance).Als u een voetpomp met manometer hebt, kunt u de bandenspanning heel gemakkelijk controleren; anders kunt u dit eenvoudig doen door de band tussen uw vingers te drukken: de band moet stevig zijn, maar u moet nog iets meer kunnen drukken. Hoe harder de band, hoe beter je prestaties, maar hoe meer je de oneffenheden van de weg voelt. Aan de andere kant zal een te lage bandenspanning de velgen van je fiets beschadigen en sneller lek raken.WARNING: Als u de bandenspanning niet onder de 3,5 bar laat komen, krijgt u een betere lekbestendigheid en een optimale comfort/prestatieverhouding.

ELOPS 500 CADRE BAS NOIR
Hoe gebruik ik een dynamo?

De dynamo voedt de voor- en achterverlichting van je fiets. Volg de instructies in de video om hem te monteren:

Mijn stadsfiets onderhouden

Een keer per maand: ik doe lucht in mijn banden

Als je je stadsfiets elke dag gebruikt, vergeet dan niet om elke week de staat van de banden te controleren en om ze elke maand opnieuw op te pompen.

De ideale aanbevolen druk is 3,5 bar (comfort) of 4,5 bar (opbrengst).

Als je een voetpomp met manometer hebt, kun je het oppompen heel gemakkelijk controleren. Zo niet, dan kunt u dit controleren door de band tussen uw vingers samen te knijpen: de band moet stevig zijn, maar u moet er nog iets meer druk op kunnen uitoefenen. Hoe harder de band, hoe beter je prestaties, maar hoe meer je de oneffenheden van de weg voelt. Aan de andere kant zal een te lage bandenspanning de velgen van je fiets beschadigen en sneller lek raken.

LET OP: Ga niet onder de 3,5 bar voor een betere lekbestendigheid en een optimale comfort/prestatieverhouding.

Een keer per maand: ik smeer mijn ketting en mijn slot in

Als je stadsfiets buiten staat, zullen de ketting en het slot sneller roesten. Het is dus belangrijk om ze regelmatig schoon te maken en in te vetten.



Hoe smeer ik mijn ketting in? Draai hem met het pedaal en "spuit" hem over de hele lengte als je schakelt.

Hoe smeer ik mijn slot in? Houd het slot rechtop en spuit het in het slot, steek de sleutel erin en draai het een paar keer rond. Veeg overtollig vet weg met een stukje papier.



Een alles-in-één product is hier perfect voor!

Elke twee maanden: ik was mijn stadsfiets

In de stad wordt je fiets, behalve als het regent, niet zo vies als een mountainbike in het bos. Je hoeft hem dus niet te vaak te wassen.

Geef je fiets om de paar maanden een goede schrobbeurt: gebruik fietsshampoo en een emmer warm water en veeg het frame, stuur, spatborden, enz. schoon met een grote spons. Maar het is beter om je fiets niet af te spuiten: sommige onderdelen kunnen daar slecht tegen! Als je klaar bent, veeg je je stadsfiets af met een droge doek om roestvorming te voorkomen. Maak van de gelegenheid gebruik om de staat van de schroeven te controleren: zitten ze goed vast? Soms krijgen Elops tijdens het rijden op kasseien een paar kleine schokken en kunnen de bouten beetje bij beetje loskomen.

Vergeet niet om je ketting aan het einde te smeren, na het wassen van je fiets.

Elk kwartaal: ik controleer de remmen

Remblokken zijn slijtageonderdelen. Afhankelijk van je gebruik, je gewicht en waar je rijdt, slijten ze meer of minder snel. Daarom is het belangrijk om ze regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen.

Of zitten ze strak? Als je twijfelt, kun je het beste even langsgaan in de Decathlon werkplaats: een technicus zal het remsysteem van je stadsfiets afstellen voor optimale prestaties.

Ik heb een probleem

Mijn verlichting werkt niet

Als je verlichting niet werkt, kan dat een aantal oorzaken hebben:



1 - Controleer of de dynamo goed tegen je band zit.



2- Controleer of de dynamo goed is aangesloten.



3- Bekijk de onderstaande video om de elektrische aansluitingen te controleren (denk eraan dat als één lampje niet werkt, beide lampjes kortgesloten zijn).



4- Als het niet werkt, neem dan contact met ons op via assistentie of ga naar de dichtstbijzijnde DECATHLON winkel.

De remmen van mijn fiets werken niet

De remkwaliteit is afhankelijk van een aantal factoren.

Een slechte remkwaliteit kan worden gevoeld als lawaai tijdens het remmen of "zachte" remhendels wanneer je ze aantrekt.

Volg de onderstaande stappen om deze situatie te verhelpen:

1- Controleer de oriëntatie van de remblokjesZe moeten het profiel van de velg volgen zonder de band te raken en idealiter op 1 mm afstand van de velg geplaatst worden met een extra 0,5 mm aan de achterkant van het blokje (zodat de blokjes niet precies parallel aan de velg staan, want dat is wat het geluid veroorzaakt).

2- Stel je remmen af

3- Vervang je remblokjes als ze versleten zijnAfhankelijk van hoe vaak je je fiets gebruikt, moet je je remblokjes misschien vaker of minder vaak vervangen.Remblokjes hebben groeven waardoor ze water efficiënt kunnen afvoeren. Als deze groeven niet meer of nauwelijks zichtbaar zijn, is het tijd om je remblokjes te vervangen! Ga hiervoor naar het gedeelte "mijn product repareren en onderhouden" en volg de handleiding "hoe vervang ik mijn remblokken".

Mijn versnellingen schakelen niet goed

Als je versnelling niet goed schakelt, kan dit te wijten zijn aan een aantal factoren:Onderdelen slijten en worden na verloop van tijd niet meer goed afgesteld.1 - Controleer de staat van de derailleurkabel en de buitenkabel. Als ze versleten, verroest, gedraaid of gerafeld zijn, vervang ze dan.2 - Controleer de staat van de ketting, deze moet gesmeerd zijn en vrij van roest of harde plekken. Controleer op slijtage met een kettingtester.3 - Stel je derailleur af, volg de procedure:- Plaats de ketting op het kleinste tandwiel en laat vervolgens de derailleurkabel los (houd de derailleur met de hand op het grootste tandwiel, laat de versnellingen zakken met behulp van de versnellingspook).- Stel de lage aanslag (Hoog) zo af dat er een perfecte uitlijning A is tussen het derailleurwieltje en de buitenkant van het kleinste tandwiel.- Zet de derailleur in de laagste positie en laat vervolgens de derailleurkabel los (houd de derailleur met de hand op het grootste tandwiel, laat de versnellingen zakken met behulp van de versnellingspook).- Stel de hoge aanslag zo af dat er een perfecte uitlijning A is tussen het derailleurwieltje en de buitenkant van het kleinste tandwiel. Draai de derailleur met de hand om de hoge aanslag (Laag) af te stellen zodat de derailleurschijf uitgelijnd is met het grootste tandwiel.- Schroef de spanknop op de versnellingspook in en draai deze 2 slagen los.- Schroef de spanknop van de derailleur in en draai deze 2 slagen los.- Plaats de derailleurkabel en de buitenkabel terug in de buitenkabel. Zet de versnellingsbak in werking en haal de ketting door het kleinste kettingring en het grootste tandwiel - Draai de knoppen los als de versnelling niet snel genoeg omhoog gaat en draai ze vast als de versnelling niet snel genoeg omlaag gaat.

Mijn wiel maakt geluid

Als het geluid van het voorwiel komt, kan het veroorzaakt worden door..:



1- Remblokken die de velg raken

Zie het gedeelte "Mijn remkracht is niet effectief genoeg" om je remblokken goed af te stellen.



2- Het spatbord raakt de band (zie onderstaande video)





Wanneer het geluid van het achterwiel komt, kan dit veroorzaakt worden door..:



1- Remblokken die de velg raken

Zie het gedeelte "Mijn remkracht is niet effectief genoeg" om je remblokken goed af te stellen.

WAARSCHUWING: Controleer voordat u de remblokken afstelt of het wiel goed is uitgelijnd. Gebruik hiervoor een steeksleutel van 15 mm om het achterwiel los te draaien en stel de centrering van het wiel ten opzichte van het frame af.



2- Wanneer het spatbord de band raakt (zie onderstaande video)



Als het geluid aanhoudt, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw dichtstbijzijnde Decathlon-werkplaats voor een meer gedetailleerde diagnose.

Ik heb een platte band of een lekke band

In een band zit een binnenband die lucht opslaat. Als je een platte band krijgt of als je band lek raakt, komt dat meestal doordat de binnenband beschadigd is. De herstelling is vrij eenvoudig, dus aarzel niet om onze videotutorial te bekijken.

Indien nodig kun je ook naar je Decathlon-werkplaats gaan.

Onderdelen

Vind onderdelen voor uw ELOPS 500 - LAAG FRAME in de werkplaats en op decathlon.nl

Handleiding

Gebruiksaanwijzing fiets - PDF-versie