8353686

REF: 8353686

ELOPS 920 LAAG FRAME ZWART

2016

Ref. 8353686

Onze productontwikkelaars, zelf fervente fietsers, ontwierpen deze fiets voor je dagelijkse ritten. Geniet van je fiets op elk traject!

Ga op pad met een rechte rug en een rustig hoofd met deze lichte, comfortabele en goed uitgeruste omafiets met ergonomisch design en dynamoverlichting.

Eerste gebruik

Hoe stel ik mijn zadel- en stuurhoogte af voor mijn eerste rit?

Voor je aan je eerste fietstocht begint, is het noodzakelijk dat je fiets goed is afgesteld (als dat nog niet in de winkel is gebeurd) en dat je banden goed zijn opgepompt (zie vraag hieronder). Hiervoor heb je een inbussleutel nr. 6 nodig.

Alle uitleg in beeld:

Wat is de juiste spanning voor mijn banden?

De ideale bandenspanning ligt op 3,5 bar (comfort) of 4,5 bar (rendement).

 

Beschik je over een voetpomp met drukmeter, dan kun je heel gemakkelijk controleren hoe hard je band is opgepompt. Zo niet, dan volstaat het om de spanning te checken door met je vingers op de band te duwen: hij moet hard zijn, maar je moet er nog een beetje op kunnen duwen. Hoe harder je band is, hoe sneller je kunt fietsen, maar hoe meer je ook de oneffenheden in de weg voelt. Met een band die niet genoeg is opgepompt, daarentegen, riskeer je om de velgen van je fiets te beschadigen en krijg je sneller een lekke band.

 

OPGELET: Ga niet onder de spanning van 3,5 bar, zodat je banden beter bestand zijn tegen een lek en je een optimale verhouding comfort/rendement hebt.

 

We raden je aan om je banden elke maand op te pompen.

ELOPS 920 LF ZWART
Hoe gebruik ik mijn dynamo op de juiste manier?

Volg de aanbevelingen in het filmpje hieronder om je dynamo te gebruiken zonder je band te beschadigen:

Hoe plaats ik de fietsmand op mijn fiets?

Voor jouw fiets werd het volgende draagsysteem voor voorop ontworpen: een mand!

Hieronder vind je het montagefilmpje voor dit accessoire (meegeleverd met je fiets).

hoe plaats ik mijn fietsmand decathlon elops btwin montage mand mandje

Welk kinderstoeltje past op mijn fiets?

Het kinderstoeltje Groovy van Polisport is gemakkelijk en veilig op de bagagedrager van je klassieke stadsfiets te plaatsen.

Het is geschikt voor kinderen van 12 maanden tot 4/5 jaar, die minder dan 22 kg wegen.

Dit kinderstoeltje voldoet aan de norm ISO11243 en beschikt over een driepuntsgordel en verstelbare voetsteunen.

Ik heb een probleem

Ik heb een lekke of platte band

Binnenin de band zit er een binnenband waarin de lucht wordt gepompt. Als je een lekke of platte band hebt, dan wil dit vaak zeggen dat de binnenband beschadigd is. Die is vrij eenvoudig te herstellen. Kijk gerust even naar onze tutorial.

Als het nodig is, kun je ook naar het atelier van je Decathlon-winkel gaan. 

Lekke of platte band: Hoe vervang ik het wiel en/of de binnenband van mijn fiets?

Mijn verlichting werkt niet

Als je verlichting niet werkt, kan dat verschillende redenen hebben:

1- Check of de dynamo goed tegen je band is geplaatst

2- Check of de dynamo goed is aangesloten

3- Check de elektrische aansluitingen (een licht werkt namelijk niet als de twee contacten zo zijn geplaatst dat ze kortsluiting veroorzaken)

 

Bekijk de afbeeldingen om te zien hoe je dit allemaal kunt checken.

Als het nog niet werkt, vraag dan zeker raad aan de technici van je Decathlon-atelier of vraag hieronder om hulp.

verification_eclairage_dynamo_velo_ville

Mijn fiets remt niet voldoende af

De remkwaliteit hangt van tal van factoren af.

Je remmen werken niet goed als je een geluid hoort bij het remmen of als je remhendels "slap" aanvoelen als je ze gebruikt.

Volg de stappen hieronder om dit op te lossen:

1- Check de positie van de remblokjes. Ze moeten het profiel van de velg volgen zonder de band te raken en op 1 mm afstand van de velg geplaatst worden, met 0,5 mm extra ruimte aan de achterkant van het remblokje (zodat de remblokjes niet exact parallel lopen met de velg, want dat veroorzaakt het geluid).

2- Stel je remmen af

3- Vervang je remblokjes als ze afgesleten zijn. Afhankelijk van hoe vaak je je fiets gebruikt, zul je je remblokjes sneller of minder snel moeten vervangen. Remblokjes hebben groeven, waarlangs het water efficiënt kan weglopen. Als die groeven niet meer, of bijna niet meer, zichtbaar zijn, dan is het tijd om je remblokjes te vervangen! Hiervoor kun je naar de rubriek "Mijn fiets herstellen en onderhouden" gaan en de bijhorende tutorial "Hoe vervang ik mijn remblokjes?" volgen. 

Ik kan niet goed schakelen

Als je versnellingen niet goed werken, kan dat aan verschillende factoren liggen:

1- Heb je je eerste gratis controle al laten uitvoeren? Het is immers zo dat Decathlon je bij aankoop van je fiets een gratis controlebeurt aanbiedt tot 6 maanden na aankoop, om onder andere de afstelling van de versnellingen te controleren. Vergeet dit zeker niet!

2- De kabel en/of buitenkabel van de transmissie is versleten of verouderd. In dat geval moet je de beschadigde kabel en/of buitenkabel vervangen

3- Je derailleur zelf moet worden afgesteld. Gebruik hiervoor de verstelschroeven L en H om je versnellingen af te stellen, vooral als je ketting de neiging heeft om van de achterste tandwielen te springen.

Als er geen verbetering is, ga dan naar het atelier van de dichtstbijzijnde DECATHLON-winkel om dit probleem verder te onderzoeken.

Ik hoor een geluid ter hoogte van mijn wiel

Komt het geluid van je voorwiel, dan kan dit te wijten zijn:

1- aan de remblokjes, die de velg raken. Zie de rubriek "Mijn fiets remt niet voldoende af" om je remblokjes goed af te stellen

2- aan het spatbord, dat in contact komt met de band

 

Komt het geluid van het achterwiel, dan kan dit te wijten zijn:

1- aan de remblokjes, die de velg raken. Zie de rubriek "Mijn fiets remt niet voldoende af" om je remblokjes goed af te stellen

LET OP: Voordat je begint af te stellen moet je ervoor zorgen dat je wiel goed recht staat. Gebruik hiervoor een steeksleutel 15 om het achterwiel los te maken, zodat je het goed recht kunt plaatsen ten opzichte van het frame.

2- aan het spatbord, dat in contact komt met de band (zie het filmpje hierboven)

 

Als je het geluid echter blijft horen, aarzel dan niet om naar het atelier van je dichtstbijzijnde Decathlon-winkel te gaan om het probleem verder te onderzoeken.

Ik onderhoud mijn stadsfiets

Een keer per maand: ik pomp mijn banden op

Als je je stadsfiets elke dag gebruikt, vergeet dan niet om de staat van je banden wekelijks na te kijken en ze iedere maand op te pompen.

 

De ideale bandenspanning ligt op 3,5 bar (comfort) of 4,5 bar (rendement).

 

Beschik je over een voetpomp met drukmeter, dan kun je heel gemakkelijk controleren hoe hard je band is opgepompt. Zo niet, dan volstaat het om de spanning te checken door met je vingers op de band te duwen: hij moet hard zijn, maar je moet er nog een beetje op kunnen duwen. Hoe harder je band is, hoe sneller je kunt fietsen, maar hoe meer je ook de oneffenheden in de weg voelt. Met een band die niet genoeg is opgepompt, daarentegen, riskeer je om de velgen van je fiets te beschadigen en krijg je sneller een lekke band.

 

OPGELET: Ga niet onder de spanning van 3,5 bar, zodat je banden beter bestand zijn tegen een lek en je een optimale verhouding comfort/rendement hebt.

Een keer per maand: ik smeer mijn ketting en mijn fietsslot

Als je stadsfiets 's nachts buiten gestald staat, dan roesten je ketting en slot sneller. Het is dan ook belangrijk om je ketting en slot regelmatig te smeren.

 

Hoe smeer ik mijn ketting? Laat je ketting met de pedalen draaien en spray over de hele lengte terwijl je schakelt. 

Hoe smeer ik mijn slot? Hou het recht en spray aan de binnenkant van het slot, stop het sleuteltje erin en draai er een aantal keer mee. Veeg het overtollige smeer af met een papiertje. 

 

Een "all-in-one"-product is hiervoor perfect geschikt! 

Om de twee maanden: ik reinig mijn stadsfiets

Behalve als het regent, wordt een stadsfiets niet zo snel vuil als een MTB, waarmee je in de bossen rijdt. Het heeft dus geen zin om hem te vaak te reinigen.

Doe elke twee maanden een groot onderhoud: gebruik een reinigingsproduct voor fietsen en een emmer warm water, en ga met een grote spons over het frame, het stuur, het spatbord enz. Vermijd om je fiets met de tuinslang af te sproeien, want sommige onderdelen kunnen hier niet zo goed tegen! Wanneer je klaar bent, droog je fiets dan af met een droge doek om roestvorming te voorkomen. Check meteen ook de schroeven: zitten ze nog goed vast? Op verharde wegen kan de Elops wat schokken ondergaan, waardoor de schroeven langzaamaan kunnen loskomen.

Vergeet na het reinigen van je fiets ook niet om je ketting te smeren. 

Om de drie maanden: ik check mijn remmen

Remblokjes zijn slijtageonderdelen. De snelheid waarmee ze verslijten hangt af van je gebruik, je gewicht en de omgeving waarin je fietst. Daarom is het belangrijk om regelmatig te checken of ze misschien aan vervanging toe zijn. 

En zitten ze nog vast genoeg? Heb je twijfels, dan kan je het best naar een Decathlon-atelier gaan: daar zal een technicus het remsysteem van je stadsfiets afstellen, zodat het optimaal werkt.

Handleiding 

Handleiding - Pdf

Onderdelen

Vind de onderdelen van je ELOPS 920 - LAAG FRAME in een van onze werkplaasten en op decathlon.nl