Eerste gebruik
Als je begint met gravelbiken, moet je meteen de juiste gewoontes aanleren. Wij geven je tips over gravelbiken en het gebruik van je fiets.
REF: 8587730, 8650944
2020
Wil je graag hulp of raad bij de montage van je fiets, het onderhoud of een reparatie?
Hier vind je onze tips, instructies en filmpjes, én de handleidingen en onderdelen voor je GRVL 900!
Als je begint met gravelbiken, moet je meteen de juiste gewoontes aanleren. Wij geven je tips over gravelbiken en het gebruik van je fiets.
Als je de eerste keer gaat fietsen, is het belangrijk om je remblokjes in te remmen. De juiste werkwijze vind je in dit filmpje.
Nadat je je fiets gemonteerd hebt, kan het nodig zijn om ook je remmen af te stellen. Hier vind je een filmpje met uitleg.
Voor een gravelbike is een juiste bandenspanning essentieel, omdat je je fiets op verschillende ondergronden gebruikt. De spanning moet aangepast zijn aan je totale gewicht, het type ondergrond en het type band. Voor jouw model fiets raden we het volgende aan: bekijk de adviesfiche via de link hieronder.
De opgegeven waarden zijn indicatief, aarzel niet om de druk te testen en die aan te passen aan jouw gevoel.
De minimale en maximale waarden vind je op de zijkant van de band.
Interesseert dit onderwerp je? Dan hebben we een volledige adviesfiche voor jou!
Bij het (de)monteren van je achterwiel moet je voorzichtig te werk gaan zodat je je materiaal niet beschadigt.
Bij het schoonmaken van je achterwiel moet je goed controleren of er kopervet aanwezig is op de aanspanzone van de aluminium wielas met het titanium frame.
Om je zadel correct afgesteld te houden moet je het natuurlijk ook correct vastzetten. Een slecht vastgemaakte zadelpen kan naar beneden schuiven tijdens het fietsen. Als je de zadelpen daarentegen te strak vastmaakt, maak je de pen kapot en beschadig je je fiets.
Je kunt je zadelpen het best vastmaken met een momentsleutel. De aanbevolen spanning is 6 tot 7 Nm.
Let op: overschrijd de maximumhoogte die op de zadelpen is aangegeven niet.
Om je GRAVELBIKE gedurende (middel)lange periodes te stallen, moet je:
- De fiets stallen op een droge, beschutte plek
- De fiets schoonmaken om zand of modder te verwijderen, waardoor je fiets zou kunnen roesten.
- De ketting smeren. 'ALL IN ONE' over de fiets verstuiven om hem te beschermen tegen roestvorming
- De derailleur op het kleinste tandwiel zetten
- Heb je een tubeless ready-fiets? Kijk dan de anti-lekvloeistof na voordat je weer gaat fietsen. Als je een lange tijd niet fietst kan de vloeistof hard worden, waardoor de vloeistof niet meer goed werkt
Een goed onderhoud van je GRVL 900 is van groot belang om de levensduur van de onderdelen te verlengen en je zo een optimaal plezier te geven bij het sporten. Een goed onderhouden, schone fiets is niet alleen een feest voor het oog! Een slecht onderhoud kan ook tot bepaalde problemen leiden, die dan weer ongelukken kunnen veroorzaken: vastzittende kabels, roest, lekken, voortijdige slijtage...
Door de levensduur van je fiets en de onderdelen te verlengen, zorg je ook voor een lagere impact op het milieu.
Bij het allereerste ritje kunnen bepaalde onderdelen lichtjes bewegen.
Daarom bieden we je binnen 6 maanden na aankoop van je fiets een gratis controle.
Met je gravelbike zul je niet alleen op de weg rijden, maar ook door de modder. Op een bepaald moment zul je dan ook bepaalde onderdelen aan je fiets moeten vervangen.
Om te weten of je remblokjes aan vervanging toe zijn, moet je de resterende dikte van het slijtmateriaal controleren. Is er minder dan 0,5 mm slijtmateriaal over, dan moet je ze preventief vervangen zodat je efficiënt kunt blijven remmen. Hier vind je een filmpje met uitleg over hoe je de remblokjes precies moet vervangen.
Nadat je de remblokken vervangen hebt, raden we je aan om ze even in te remmen om "verglazing" te voorkomen (je kunt dan minder goed remmen).
De band kan in de loop der tijd wat stijver zijn geworden, dus zet gerust wat kracht! We raden je aan om de oude antilekvloeistof niet opnieuw te gebruiken. Kijk goed na of je band compatibel is met tubeless ready (dat zie je op de zijkant van de band) en of ook je velg daaraan aangepast is.
Je banden vind je hieronder ook online terug.
Om je ketting te vervangen heb je het volgende nodig: een kettingpons, een nieuwe ketting en een snelspanner.
Zet de ketting op het laatste tandwiel en op het kleinste kettingblad.
Haal eerst de snelspanner weg met een snelspannertang en haal dan de ketting van de transmissie.
LET OP: sommige kettingen moeten in een bepaalde richting worden geplaatst, lees goed de handleiding.
Leg de nieuwe ketting op het laatste tandwiel en op het kleinste kettingblad zodat je gemakkelijk de juiste lengte kunt bepalen.
De ketting moet vlak langs de bovenkant van het bovenste wieltje van de derailleur lopen.
Als je de juiste lengte hebt vastgelegd kun je de kettingpons gebruiken om de ketting tot op die lengte in te korten.
Plaats daarna nog de snelspanner op de ketting en draai aan de crank om de snelspanner op het bovenste deel van de ketting te plaatsen. Duw met je hand om te controleren of de plaatsing goed is.
Heb je gereedschap nodig voor je fiets? Hier vind je alles om je fiets te onderhouden en te herstellen.
Onderhouds-
product
Gereedschap
fiets
Montage-
standaard
Multi-
tools
Heb je een spontaan mechanisch probleem of heb je moeilijkheden om de juiste handeling uit te voeren? Wij hebben verschillende filmpjes voor je gemaakt, over de handelingen die je waarschijnlijk het vaakst zult moeten uitvoeren.
Zijn je pedalen kapot? Wil je ze vervangen door klikpedalen? Volg onze tips.
Let op: de schroefdraad van de linkerpedaal zit omgekeerd, je schroeft deze pedaal dus tegen de klok in vast. De rechterpedaal heeft een normale schroefdraad.
Gebruik het juiste materiaal om je pedalen te demonteren, je zult wat kracht moeten zetten.
Als je remschijf lawaai maakt, kun je het volgende doen:
- Kijk na of je wiel goed gecentreerd staat. Maak je wiel daarvoor los en zet het weer vast.
- Kijk na of je remhoef goed afgesteld staat en of je remkabels de juiste spanning hebben.
- Kijk na of de remschijf zelf goed recht staat.
- Maak het remsysteem schoon met water. Maak de schijven indien nodig schoon met water en zeep.
Het lawaai kan worden veroorzaakt door een foutief uitgevoerde inremprocedure. Als dat het geval is, rem de remmen dan volgens de juiste procedure in.
Als je op een bepaald moment heel krachtig en langdurig hebt moeten remmen (bijvoorbeeld bij een afdaling), dan kunnen je remblokken verglaasd en/of je schijf oververhit zijn. Vervang in dat geval je remblokken en je remschijven.
Als je merkt dat je minder effectief remt, kun je verschillende dingen nakijken:
- Maak je fiets, remschijven en remmen goed schoon met zeepsop
- Kijk je remblokken na op slijtage.
- Kijk of er lucht in je remmen zit: als je remhendels bij het remmen je stuur raken, dan is het tijd om je remmen te ontluchten.
- Kijk na of je remhoef goed gecentreerd staat.
Remkabels vervangen is een handeling waarvoor je specifieke technische kennis nodig hebt. In afwachting van een filmpje of een handleiding die deze handeling op een eenvoudige manier uitlegt, verwijzen we je graag door naar onze ateliers, waar onze ervaren technici zich graag over je fiets ontfermen.
Als je je derailleurkabel vervangt, moet je sowieso je derailleur opnieuw afstellen. Voor deze handeling heb je wel wat technische kennis nodig. In afwachting van een filmpje of een handleiding die deze handeling op een eenvoudige manier uitlegt, verwijzen we je graag door naar onze ateliers, waar onze ervaren technici zich graag over je fiets ontfermen.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je versnellingen (tandwielen) kunnen haperen.
1- Kijk na waar de uiteinden van je kabels uitkomen. Slecht geplaatste uiteinden kunnen in de weg zitten van de derailleurkabel en zo je versnellingen (tandwielen) achteraan ontregelen. Als je zo'n slecht geplaatst uiteinde vindt, duw het dan met de hand terug op de juiste plaats.
2- Het is ook mogelijk dat de kabel en buitenkabel vast zitten. Als je niet meer naar een lagere versnelling (kleiner tandwiel) kunt schakelen en als de derailleur niets doet, zélfs niet nadat je geschakeld hebt, dan zitten de kabel en de buitenkabel waarschijnlijk vast. Ze moeten dan worden vervangen.
3 - Kijk ook na of de derailleurpad niet verbogen is. Als dat het geval is, ga dan naar de rubriek 'MIJN DERAILLEURPAD IS KAPOT'
4 - Breng je gravelbike naar een DECATHLON-atelier om je derailleur opnieuw te laten afstellen
NB: als je vaak in vochtige of modderige omstandigheden gaat fietsen, of als je je fiets vaak met heel veel water schoonmaakt, dan zul je je (buiten)kabels sneller moeten vervangen. Je fiets afspuiten met een hogedrukreiniger raden we ten stelligste af omdat je dan het vuil in de buitenkabels spuit.
Fietsen is een sport waarbij het gevaar altijd in een klein hoekje schuilt. Een eenvoudige tak op de weg kan je derailleur bijvoorbeeld beschadigen. Het voordeel van de GRVL 900 is dat alle onderdelen beschikbaar zijn.
Remblokje
Ketting
Band
Cassette
Hier vind je accessoires die compatibel zijn met je GRVL 900.
Fietstas voor
bikepacking
Smartphonehouder
Spat-
bord
Drink-
bus
Laat je fiets herstellen in de winkel!
Onze gekwalificeerde technici zullen hem met plezier onder handen nemen.
Hydraulische
remmen
Conformiteits-
certificaat
Om optimaal van een ritje te kunnen genieten, moet je als fietser wel wat uitrusting bijhebben. Dankzij ons specifiek ontwikkelde kleding- en accessoiregamma fiets je met Decathlon in alle comfort en veiligheid.
Shirt
Helm
Fietsbroek
Fietsbril
Riverside maakt er een erezaak van om de CO2-uitstoot van de productie van fietsen zoveel mogelijk te beperken.
Elk onderdeel werd dus speciaal ontwikkeld, voor een zo laag mogelijke CO2-impact.
Je krijgt levenslange garantie op het frame, de stuurpen en het stuur. Voor de andere onderdelen geldt een garantie van 2 jaar.
Bij het allereerste ritje kunnen bepaalde onderdelen bovendien lichtjes bewegen. Daarom bieden we je binnen 6 maanden na aankoop van je fiets een gratis controle.