Hoe een donzen slaapzak onderhouden?

Hoe een donzen slaapzak onderhouden?

Je houdt van een warme en comfortabele slaapplek en koos voor een donzen slaapzak. Maar nu maak je je wat zorgen over het onderhoud, want je hebt altijd gehoord dat dons wat lastig is.
Met ons advies weet jij perfect wat je moet doen en kan je op elke bivak heerlijk slapen.

Hoe een donzen slaapzak onderhouden?

Hoe was je een donzen slaapzak?

Een product met veren wassen is veel makkelijker dan het lijkt. Houd enkel het volgende in je achterhoofd: dons houdt niet van water en gaat samenklitten als het vochtig is.
Was je slaapzak als het even kan niet te vaak en gebruik een lakenzak.

Hoe maak je je slaapzak schoon?
Je moet de veren en het dons tijdens alle fases van het proces opschudden:
- Rits alle ritsen van je slaapzak dicht en leg hem in de wasmachine
- Stop er wasballen of twee of drie tennisballen bij (bij voorkeur versleten versies, zodat er geen gele vezels loskomen).
- Kies voor een wasprogramma op 30°C en je gebruikelijke wasmiddel (wat minder dan normaal) of een speciaal donswasmiddel dat de isolerende eigenschappen behoudt
- Spoel twee keer en centrifugeer op een laag toerental om te voorkomen dat de veren gaan samenklitten

Hoe maak je je slaapzak droog?

Een droger is veel doeltreffender en stukken minder gedoe dan je slaapzak aan de lucht te laten drogen. Tijd om de dichtstbijzijnde wasserette uit te proberen of te vragen of je de droger van iemand anders mag gebruiken!
- Droger
Leg de slaapzak in de droger met de tennis- of wasballen. Kies voor een delicaat programma en laat je slaapzak dit twee of drie keer doorlopen. Schud hem na elk programma goed op om de samengeklonterde veren en dons uit elkaar te kloppen.
- Heb je geen toegang tot een droger?
Laat de slaapzak plat op een kledingrek drogen en schud het regelmatig op om te voorkomen dat de veren gaan samenklitten.
Kies hiervoor bij voorkeur een warme plek op kamertemperatuur (en niet op de verwarming... Ik heb je wel door! ). Zitten er nog samengeklonterde veren in je slaapzak, dan is er iets misgegaan bij het drogen.

Hoe herstel je het waterafstotend vermogen van je slaapzak?

Bijna alle slaapzakken zijn waterafstotend en niet waterdicht. Een waterdichte slaapzak zou immers het vocht van je lichaam niet meer kunnen afvoeren: daarom is het bijna onmogelijk (en nutteloos) om een slaapzak waterdicht te maken.
Voor een waterdichte slaapomgeving gebruik je daarom best een slaapzakhoes.

Maar het waterafstotend vermogen kan je wel terug activeren. Op die manier slorpt je slaapzak waterdruppels op het oppervlak niet op.

Dit herstellen van het waterafstotend vermogen doe je zo:
- Wassen: volg de onderstaande instructies.
- Wasproduct: gebruik een waterafstotend impregneermiddel in een teiltje (15 minuten laten weken in water van 30°C ) of in een wasmachine met tennisballen (in het bakje voor de wasverzachter, delicaat programma op 30°C).
- Activeren: door warmte kan je het waterafstotend vermogen vervolgens reactiveren. Steek je slaapzak in de droger (zie beneden) of leg hem op een kledingrek en gebruik een haardroger op de laagste stand.

Hoe berg je een slaapzak in de hoes op?

Goed nieuws! De meeste slaapzakken van tegenwoordig zijn ontwikkeld met het oog op eenvoudig wegbergen: je hoeft ze niet zorgvuldig op te vouwen om ze in de hoes te krijgen (zelfs de bijzonder compacte niet)!
Dat geldt zeker voor veren slaapzakken: je moet je slaapzak in de (compressie)hoes proppen. Als je hem altijd op dezelfde manier opvouwt, vouw en plet je de veren op die plaatsen. Een geplette veer isoleert minder goed dan een intacte veer.

Controleer voor je de slaapzak opbergt of hij goed droog is, om vochtophopingen te voorkomen. Stop hem dan in de hoes, met de voeten eerst om alle lucht eruit te krijgen, en de capuchon als laatste.

Hoe berg je een slaapzak op

Niet voor lange tijd samengedrukt bewaren

Om ervoor te zorgen dat je donzen slaapzak goed blijft functioneren, moet je hem uit de compressiehoes opbergen. De constante druk op de veren kan ze beschadigen en doen klonteren, wat hun thermisch vermogen aantast.
Bij sommige fabrikanten kan je opslaghoezen krijgen waarin je je slaapzak kunt laten ademen als je hem niet gebruikt. Zo behoudt het dons zijn volume en isolerend vermogen.
Als je geen opslaghoes hebt, kan je hem ook ongevouwen in een plastic opbergbox bewaren.

Niet in een vochtige ruimte bewaren

Nog een belangrijk detail om te onthouden is dat je je slaapzak op een droge plaats moet opbergen. Zoals gezegd houden veren niet van water. In een vochtige omgeving kunnen ze gaan samenklitten, waardoor ze hun volume verliezen en de stof kan gaan rotten.

Hoe repareer je een slaapzak?

hoe koppel je een slaapzak

Problemen met de rits

Voor we overgaan op reparaties, staan we eerst even stil bij het juiste gebruik van je slaapzak. We krijgen vaak van klanten te horen dat de rits van hun slaapzak kapot is. Meestal gaat het simpelweg om een probleem met het oplijnen van de pinnen.

De meeste slaapzakken van Forclaz zijn zo ontwikkeld dat je ze vast kunt maken aan een andere rits. Dankzij dat vernuftige systeem kan je een slaapzak delen met je trekpartner (met uitdrukkelijke toestemming van beiden, natuurlijk). Maar omdat de ritsen daarom volledig open zijn, vraagt het oplijnen en dichtritsen van de pinnen enige behendigheid.
We tekenen het even voor je uit.

Neem ook altijd je tijd om je slaapzak volledig dicht te ritsen, om te voorkomen dat er stof in de rits verwikkeld raakt en je moet gaan forceren.

Ritsen kunnen ook stukgaan: mocht dat gebeuren, dan raden we aan om je slaapzak terug naar de winkel te brengen of een naaister te vragen de rits te vervangen.

EEN GAT IN JE SLAAPZAK REPAREREN

Gaten en verlies van veren

Belangrijk: je kunt veren verliezen zelfs als er geen gat in de slaapzak zit. Hoe hard we ook ons best doen, kleine veertjes ontsnappen soms door de naden van je slaapzak. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, dat is volstrekt normaal.

Zit er een gat in je slaapzak? Dan moet je het repareren om te voorkomen dat je al je veren verliest!
Je kunt dit zelf doen of een professional vragen om je hierbij te helpen.

Wil je het zelf doen, dan kan je een zelfklevende patch gebruiken! Knip gewoon een rechthoek met afgeronde hoeken uit, een tot twee centimeter groter dan het gat, en plak het op de schoongemaakte en vlakke stof.