leren schoenen schoonmaken

Hoe je leren trekkingschoenen goed onderhouden

Als je eenmaal de juiste schoenen hebt gevonden, wil je die natuurlijk zo lang mogelijk dragen! Volg ons advies om de levensduur van je favoriete schoenen zo lang mogelijk te rekken.

Vier stappen voor het goed onderhouden van je leren schoenen

  1. Wassen en drogen
  2. Insmeren
  3. Weer waterafstotend maken
  4. Opbergen
  5. Repareren

Hoe maak je leren wandel- of trekkingschoenen schoon?

Je weet dit misschien niet, maar modder, water en andere natuurlijke en weerselementen tasten het leer van je schoenen aan, waardoor ze minder flexibel worden en hun waterafstotend vermogen verliezen.
Je wandelschoenen goed schoonmaken is cruciaal om ervoor te zorgen dat ze langer meegaan!

Zet de volgende spullen klaar:
- Een zachte spons
- Een kom met een lauw sopje (milde zeep)
- Een zachte borstel voor leren schoenen
- Krantenpapier

Leren wandelschoenen schoonmaken

Stap 1: schoonmaken
Als er modder op je schoenen zit: laat de aarde opdrogen en klop dan je schoenen tegen elkaar om het te verwijderen.
Haal dan de veters uit je schoenen: als die vuil zijn, kan je ze in de wasmachine wassen. Haal ook de inlegzool uit de schoen, anders slorpt ze al het water op tijdens het schoonmaken.
Gebruik dan de spons en het sopje om je schoenen schoon te maken.
Is er wat modder achtergebleven in de groeven van je schoenen, gebruik dan een zachte borstel om het los te maken. Let wel op met die borstel: ga voorzichtig te werk, zodat je geen krassen achterlaat op het leer.

En de binnenkant van je schoenen? Als je niet zoveel tijd hebt, kan je een shortcut nemen en schoenverfrisser gebruiken of er wat baking soda in schudden om de geurtjes op te nemen.
Haal in de andere gevallen de inlegzool uit de schoen en bekijk of die aan vervanging toe is. Wrijf zeker nooit over de binnenkant, want dat zou de interne membranen kunnen beschadigen.


Stap 2: drogen
Drogen is een belangrijke stap in het onderhoud van je schoenen. Een verkeerde manier van drogen kan je schoenen flink beschadigen.
> Goede gewoonte: laat je schoenen in een goed verluchte ruimte op kamertemperatuur drogen. Je kunt er wat krantenpapier in leggen om het vocht te absorberen, maar denk er dan wel aan om het regelmatig te vervangen.
> GOED OM TE WETEN: als je je schoenen elke nacht in je tent laat drogen, verklein je ook het risico op blaren! Droog de inlegzool en zet je schoenen in je tent om te voorkomen dat ze vochtig worden van de dauw.
> Geen goed idee: je schoenen op een warme plaats laten drogen: voor een vuur of op de verwarming, bijvoorbeeld. Dat kan het leer uitdrogen, waardoor de schoen zijn vorm verliest.

Hoe smeer je leren wandel- of trekkingschoenen in?

Waarom moet je leren schoenen insmeren? Na verloop van tijd en door slecht weer droogt het leer uit. Daardoor kan het gaan scheuren en is het niet meer zo waterbestendig als daarvoor.
Door je leren schoenen regelmatig te voeden, gaan ze langer mee en zorg je ervoor dat ze waterdicht blijven!
Goed om te weten: insmeren is vooral belangrijk bij volnerfleer.

Zet de volgende spullen klaar:
- Een potje met vet voor leren schoenen
- Een zachte doek

Leren schoenen voeden

Zorg er voor de behandeling voor dat je leren schoenen schoon en droog zijn (zie het voorgaande punt).
Haal de veters uit je schoenen of maak ze los, zodat je goed bij al het leer kunt.
Maak je zachte doek vochtig met wat vet en wrijf het leer met kleine rondjes in, zo kan het vet volledig in het materiaal doordringen.
Gebruik als je de hele schoen hebt ingesmeerd een droog stukje van je doek om het overtollige vet af te vegen.
Laat je schoenen vervolgens bij gematigde temperatuur en op een droge plaats drogen.

Wandelschoenen weer waterdicht maken

Hoe maak je leren wandel- of trekkingschoenen weer waterdicht?

Schoenen die water opslorpen kunnen heel vervelend zijn bij wandelen of trekken. Het leer van je schoenen invetten is een goede oplossing om het waterafstotend vermogen te reactiveren (zie het voorgaande punt).

Volstaat dat niet, dan zijn er twee andere oplossingen (enkel voor ongelakt leer) om het waterafstotend vermogen van je schoenen te reactiveren:
- De applicator, nauwkeurig en gemakkelijk in gebruik: duw het schuim gewoon tegen de schoen en de stof neemt het op!
- De spray, snel en doeltreffend: enkel buiten aanbrengen, volg de gebruiksaanwijzing op.

Goed om te weten: schoenen die bij aankoop niet waterdicht waren, kan je niet waterdicht maken! Deze behandelingen reactiveren het waterafstotend vermogen van het leer, die eigenschap die ervoor zorgt dat het de druppels op het oppervlak niet opneemt.

Hoe je leren trekkingschoenen goed onderhouden

Hoe berg je leren wandel- of trekkingschoenen op?

Goede gewoontes voor het opbergen van je leren schoenen:
- Maak je schoenen voor het opbergen goed schoon en droog en smeer ze in
- Zoek een droge plek uit bij kamertemperatuur, uit de buurt van sterke warmtebronnen (verwarming, boiler enz.).
- Prop je schoenen vol met krantenpapier zodat ze hun vorm behouden!

Goed om te weten: gebruik je een opberghoes om de kleren in je rugzak te beschermen tegen het modder van je schoenen, dan is dit een goed moment om die te gebruiken! Zo bescherm je je schoenen in opslag tegen stof.

Hoe repareer je leren wandel- of trekkingschoenen?

Als wandelen pijn doet, kan het zijn dat de inlegzool niet (meer) geschikt is. Je kunt die er simpelweg uithalen en door een andere vervangen.

Voor andere problemen (gladgesleten of losse buitenzool, gescheurde membranen enz.) doe je best een beroep op de expertise van je favoriete schoenmaker!

Goed om te weten: heb je je schoenen een paar jaar geleden gekocht, ze een paar keer gebruikt, maar ze in een vrij warme en vochtige ruimte opgeborgen? Leek het op het eerste gezicht alsof ze nog in perfecte staat waren, maar viel de buitenzool er na een paar stappen al af? Dan ben je een slachtoffer van zogeheten hydrolyse. Het polyurethaan in de zool is afgebrokkeld, nadat het is uitgehard en poreus is geworden. Schoenen lijden eronder als ze ongebruikt in de kast blijven staan. Nog een goede reden om een frisse neus te halen!

Nu je schoenen schoon en weer waterdicht zijn en heerlijk ruiken, ben je klaar om eropuit te trekken, of het nu een schitterende dag is of pijpenstelen regent!
Heb je nog andere tips voor het onderhoud van leren schoenen? Laat ze dan zeker achter in een opmerking.

Ander advies dat je ook zou kunnen interesseren

Hoe kies je wandelschoenen - teaser

Hoe kies je wandel- of trekkingschoenen?

Wandel- of trekkingschoenen kies je aan de hand van 3 criteria, lees hier meer!