Hoe onderhoud je kleding van merinowol?

Hoe onderhoud je kleding van merinowol?

Merinowol is lekker warm en beperkt het ontstaan van geurtjes, en is daarmee de ideale metgezel voor alle backpackers die er licht op uit willen trekken met enkel het broodnodige in hun rugzak.
Heb je jezelf een merinowol kledingstuk cadeau gedaan, maar heb je wat schrik dat je er zorg voor moet dragen alsof het een stola van kasjmier is? Wees gerust, we leggen je precies uit wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je merinowol kledingstuk zo lang mogelijk met je mee gaat.

De 3 stappen voor een goed onderhoud van merinowol

  1. 1 Goed wassen en drogen
  2. 2 Problemen met motten
  3. 3 Een winkelhaak repareren
Hoe was je merinowol

Hoe was je een kledingstuk van merinowol?

Je T-shirt, sweater, sportbeha, broek, short of legging, buff, muts en zelfs je handschoenen, alle trekkleding kan van wol worden gemaakt. Wassen moet daarom wel eenvoudig blijven: je hoeft je kleding echt niet met de hand te wassen of een speciaal wasmiddel te gebruiken!

Wat zijn de stappen voor het juist wassen van een kledingstuk van merinowol?
- Draai de kledingstukken binnenstebuiten en stop ze dan in de wasmachine.
- Gebruik je gebruikelijke, bij voorkeur vloeibare, wasmiddel.
- Start een gewone wascyclus aan 30°C op.

Hoe laat je merinowol drogen?
Gebruik nooit de droger, die zal je kledingstuk zeker doen krimpen: snel aan de lucht laten drogen blijft de beste optie.
Je hoeft je kledingstuk ook niet te strijken, want dat zal op termijn de stof beschadigen.

Hoe voorkom je gaten in je kledingstuk?

Laat ons eerlijk zijn, het risico bestaat dat er een gat in je kledingstuk van merinowol komt omdat je bijvoorbeeld achter een tak blijft hangen, maar dat zijn de gevaren van de natuur. Wol is misschien wat kwetsbaarder dan synthetische materialen of katoen, maar het heeft zoveel voordelen dat we dat er graag bijnemen. Dat is overigens waarom we verstevigde kledingstukken hebben ontwikkeld waarbij we de wol bedekken met micropolyamidedraden.
Maar natuurlijk, wie wol zegt, zegt... motten!  Je kleding op pad beschadigen is dan misschien deel van het risico van trekking, maar niets zo frustrerend als een kledingstuk vol gaten, al had je het nog zo netjes opgeborgen in de kast.

Voorkomen
Om motten te vermijden kan je het volgende gebruiken:
- balletjes cederhout
- gedroogde lavendel
De geur van die producten verbergt die van de wol, zodat vrouwelijke motten die een plek zoeken om hun eitjes te leggen ze niet kunnen ruiken. Want het zijn dus de mottenlarven die je kleren opeten!

Wat kan je doen als motten toch aan je kleren hebben gezeten?
Snelle actie is geboden om alle resterende larven te verwijderen en daarna kan je overstappen op de volgende stap in dit advies: hoe kan je kleerscheuren en gaten in je kleding van merinowol repareren (we hebben aan alles gedacht!).

Hier enkele tips om van de motten af te raken:
- Haal je kleding uit de kast en haal er zorgvuldig een stofzuiger door! Echt in alle hoekjes en gaten: denk dus ook aan de groeven in de deur of eventuele spleetjes. Larven en eitjes kunnen zich hier heel gemakkelijk in hebben verstopt.
- Leg al je kleding buiten in de zon.
- Was vervolgens al je kleren. Je kunt ze ook even stofzuigen (je hebt de stofzuiger nu toch vast) voordat je ze in de wasmachine stopt.
- Eenmaal gewassen kan je je kleding weer opbergen, idealiter in hermetisch afgesloten houders of in je kast met wat cederhout of gedroogde lavendel.
En als je gaten hebt, is dit het moment om te leren hoe je wol kunt stoppen (of om je kleren naar een ervaren kleermaker te brengen).

Hoe repareer je een kledingstuk van merinowol? 

Je hebt gaten in je merinowol, en je wil je kledingstuk liever repareren dan meteen weggooien. Dat verdient al een applaus!
We gaan proberen je hier met enkele belangrijke tips bij te begeleiden. Let wel op! Als de stof grotendeels in stukken ligt of het gaat om slijtagegaten (je kunt door versleten stof gemakkelijk heen kijken), werken de hier voorgestelde reparaties wellicht niet...

Je kunt een gat in een stuk merinowol op verschillende manieren herstellen:
- Je hebt letterlijk een draadje los: een draadje van je kledingstuk is losgekomen en steekt uit. Weersta zeker aan de verleiding om het draadje af te knippen, dan krijg je gegarandeerd een gat. Gebruik in plaats daarvan een naald om de draad weer naar binnen te brengen.
- Er zit een gat in het tricot (door bijvoorbeeld die motten waar we het net over hadden): je kunt je kledingstuk stoppen of waarom zou je niet, afhankelijk van waar het gat zit, je kledingstuk opvrolijken met een leuke patch? Dat geeft extra persoonlijkheid aan je kledingstuk en je zult het nog liever dragen omdat je het zelf gedaan hebt (of niet, we don't judge!). Een ding is zeker, je kledingstuk gaat langer mee en het ziet er beter uit dan ooit! 

  • Je wil je wol stoppen?

    Niveau: je kunt een knoop aannaaien.
    - Neem een naald en draad in een kleur die aansluit bij de kleur van je kledingstuk.
    - Zorg ervoor dat je voldoende draad hebt: tussen 3 en 40 cm.
    - Haal de draad door de naald en leg een knoop aan een van de uiteinden.
    - Prik de naald van binnen naar buiten, zodat de knoop van de draad aan de binnenkant van je kledingstuk zit.
    - Zet een raster op van boven naar beneden en kom niet te dicht in de buurt van de randen van het gat, want dat gaat er niet mooi uit zien.
    - Als het gat helemaal is bedekt, verander je van richting (van links naar rechts). Zorg ervoor dat je dit aan de binnenkant van je kledingstuk doet, zodat het niet heel zichtbaar is.
    - Maak de laatste knoop aan de binnenkant als je tevreden bent met je resultaat.

  • Je wil een patch aanbrengen?

    Niveau: een strijkijzer kunnen gebruiken.
    - Volg de aanwijzingen op de verpakking van je patch en let hierbij in het bijzonder op de strijktijd.
    - Leg een schone doek over je kledingstuk om het tegen de warmte van het strijkijzer te beschermen.
    - Leg de patch tussen de doek en je kledingstuk, en druk het met je strijkijzer aan, aan elke kant van het kledingstuk.
    - Als je zeker wilt zijn dat je patch goed blijft zitten, kan je het ook vastnaaien.

Nu weet je alles wat we je kunnen leren over het goed onderhouden van een kledingstuk van merinowol.
Dit is natuurlijk nog niet alles! Dus als je zelf ideeën hebt, of als je andere technieken hebt gebruikt, laat het ons en je medesporters dan zeker weten in een opmerking onder dit artikel.