Hoe zet je de 20 inch kinderfiets in elkaar?
Heb je een hybride kinderfiets gekocht?
In deze video vind je alles wat je weten moet om de fiets thuis in elkaar te zetten. Daar gaan we!
REF: 8576495
0000
Deze hybridefiets voor kinderen van 6 tot 9 jaar werd ontwikkeld voor ritten door stadsparken en over aangelegde paden. Ontdek hier al onze tutorials voor het in elkaar zetten, onderhouden en repareren van je hybride kinderfiets.
Je hebt de fiets ontvangen en nu moet je hem enkel nog in elkaar zetten ... volg onze gids! We hebben deze adviezen samen met de expertise van onze productmanager en ingenieur voor kinderfietsen opgesteld.
Heb je een hybride kinderfiets gekocht?
In deze video vind je alles wat je weten moet om de fiets thuis in elkaar te zetten. Daar gaan we!
Op de remhendel van elke rem zitten twee afstelwieltjes. Met die wieltjes kan je de spanning van de remkabel regelen. Zorg voor de juiste spanning door aan het wieltje te draaien (hoe strakker het wieltje is aangedraaid, hoe strakker de kabel).
De remkabelbuis is een roestvrijstalen onderdeel dat de remkabel in de remhoef van de V-brake leidt. De hoek van deze remkabelbuis is zo gekozen dat hij de beste kabeldoorgang garandeert voor doeltreffend remmen. Je kunt dit onderdeel vervangen als het is beschadigd.
Een V-brake bestaat uit twee remhoeven (een links, een rechts), die in het midden samenkomen, ter hoogte van de bescherming.
Je kunt de remkabelbuis loskoppelen om de remhoeven los te maken en je wiel gemakkelijk uit te nemen.
Het stuur zit aan de stuurpen vastgelast. Met de twee schroeven kan je de stuurpen aan de stuurbuis van de vork van de hybridefiets bevestigen. Niet vaster aandraaien dan 6 Nm
Het is belangrijk om de hoogte van de zadelbuis en van het stuur af te stellen op de lichaamsbouw van je kind. Op de zadel- en stuurbuis staat een aanduiding tot waar de buis zéker in de zadel- of stuurhals moet zitten. Deze indicatie mag om veiligheidsredenen nooit zichtbaar zijn (let dus op dat je dit teken nooit overschrijdt).
Om het zadel op de goede hoogte te zetten laat je je kind plaatsnemen op het zadel, doe je de crank helemaal naar beneden en plaats je de hiel van je kind op het pedaal: het zadel staat op de juiste hoogte als het been van je kind gestrekt is. Zorg er ook voor dat je kind, als het op het zadel zit, met de tenen de grond kan raken.
Laat de hybride kinderfiets aan je hand rijden om de doeltreffendheid van de remmen te testen. Duw de rechterhendel in om de achterrem te activeren of de linkerhendel om de voorrem te activeren. Het wiel dat je wil testen moet blijven stilstaan. De remblokjes mogen niet over de zijkanten van de velgen schuren.
Als je merkt dat de remmen niet voldoende werken of dat het wiel schuurt, dan kun je het volgende doen: Er zit een draaiwieltje voor de remhendel. Als je het wieltje met de klok mee aandraait, dan span je de rem aan (= harder remmen). Als je het wieltje tegen de klok in aandraait, dan maak je de rem losser (= zachter remmen; de remblokken staan verder van de velg)
Het is belangrijk om regelmatig de goede werking van de remmen na te kijken.
Wil je weten hoe je de snelspanner (ook wel "quick release" genoemd) goed vastzet? Volg het advies van Thomas en bekijk onze tutorial.
De aanbevolen druk staat steeds op de zijkant van elke band van de fiets. We raden je dan ook aan om de banden op te pompen tot de druk die wordt weergegeven op de zijkant van de banden. De druk kan verschillen per type band.
Om te kijken of de band voldoende opgepompt is, zet je je kind in stilstand op de fiets. De band heeft voldoende druk als hij lichtjes inzakt onder het gewicht van je kind.
Je kunt een "All in One"-product gebruiken om de kinderfiets te reinigen, te smeren en te beschermen (te verkrijgen in onze Decathlon winkels). Dat is een heel handig alles-in-één product.
Laat voor het smeren van de ketting de pedaal zachtjes ronddraaien en spuit over de hele lengte van de ketting.""
.Laat enkele minuten drogen. Als de ketting heel erg vuil is, kun je deze schoonmaken met een borstel en/of een doek, over de hele lengte. Verstuif daarna opnieuw "All In One".
Ons advies: vermijd elk contact met de remblokken en het remoppervlak van de velg.
Zorg voor een duurzame bescherming: door dit regelmatig te doen voorkom je het risico op roest.
Als je merkt dat de kinderfiets vuil is van de ritjes door modder, regen en stof, kun je hem snel even een wasbeurt geven.
Als er stof op zit, kun je eenvoudigweg een droge doek gebruiken om de fiets te reinigen. Modder en ander hardnekkiger vuil verwijder je het beste met een emmer warm water en een spons (of een natte doek) met zeep of een reinigingsproduct voor fietsen. Zo kun je de vuile delen van de fiets te lijf gaan (frame, vork, stuur, wielen).
WIST JE DAT? We raden sterk af om de kinderfiets te reinigen met een hogedrukreiniger: de functies van bepaalde onderdelen (balhoofdstel, trapas, ...) kunnen beschadigd raken en zo de veiligheid van je kind in het gedrang brengen.
Ben je klaar met schoonmaken? Droog de fiets dan af met een droge doek zodat hij niet gaat roesten.
Denk eraan om de bewegende onderdelen van de fiets te smeren (ketting, balhoofdstel, trapas)
Wil je de batterijen van het ledlicht op de kinderfiets Riverside vervangen? Volg de stappen uit onze video!
Het is heel belangrijk om voor elke rit de staat van de banden na te kijken.
Als een band plat is, moet je nakijken of hij niet lek is. Pomp hem daarvoor tot het maximum op.
Als hij snel weer leegloopt moet je het wiel en de band demonteren en de binnenband vervangen of herstellen.
Als hij traag leegloopt moet je de oppervlakte van de band nakijken op scherpe voorwerpen of stukjes glas. Daarna moet je het wiel en de band demonteren en de binnenband vervangen of herstellen. Zorg ervoor dat je het scherpe voorwerp of het glas uit de band haalt.
Als de band niet plat is, raden we je aan om na te kijken of hij de juiste druk heeft (zie rubriek hierboven).
WIST JE DAT? Het rubber van je band heeft een levensduur die ook afhangt van de gebruiksomstandigheden en de manier van stallen. Als je barstjes ziet bij het nakijken, raden we je aan om de band te vervangen door een nieuwe.
Hoe vervang je de handgrepen van een fiets? Yacine, onze fietsexpert, legt het je uit in deze video.
We raden je aan om de fiets op een droge plek te stallen. Het is heel belangrijk dat hij niet nat wordt.
De levensduur van de kinderfiets hangt af van het gebruik, het onderhoud en de plek waar de fiets wordt gestald.
Hoe vochtiger en zouter de omstandigheden (zeelucht), hoe sneller de kinderfiets zal roesten, en hoe korter zijn levensduur zal zijn.
Het is dus belangrijk om hem schoon en op een droge plek te stallen.
Stop in geval van een lek onmiddellijk op een veilige plek om te vermijden dat je de velg beschadigt.
Draai de fiets om en leg hem op het zadel en het stuur.
Maak de remmen los om het wiel door te laten. Knijp daarvoor in de bovenkant van de remhoeven van de V-brake en maak de remkabelbuis los.
Voor het voorwiel moet je het wiel van de vork halen en dan de binnenband vervangen (zie filmpje met uitleg).
Voor het achterwiel zet je de derailleur op het kleinste tandwiel. Maak het wiel los en vervang de binnenband (zie video met uitleg).
Als laatste redmiddel kun je natuurlijk ook een pechspray gebruiken, waarmee je lekke binnenbanden kunt herstellen zonder gereedschap (niet geschikt voor gescheurde binnenbanden).
Wil je de derailleur van de kinderfiets goed afstellen, en jullie gezamenlijke fietstocht tot een succes maken? Volg Yacine, je gids van vandaag voor de perfecte afstelling van je fiets. Als je zijn adviezen opvolgt, bespaar je jezelf een hoop gedoe langs de kant van de weg en krijg je geen vieze handen van het kettingsmeer. Voor een goede afstelling heb je een steeksleutel van 9 mm en een inbussleutel van 4 mm nodig.
0:53 Verplaats de ketting en haal de derailleurbeschermer van de fiets
1:16 Koppel de derailleurkabel los
1:37 Haal de spanning van de kabel
1:58 Stel de stelschroeven voor de grote en kleine tandwielen goed af
2:40 Stel de stelschroef van het kleine tandwiel goed af
3:14 Activeer de derailleur om de stelschroef van het grote tandwiel af te stellen
3:48 Stel de kabelspanning af, om ervoor te zorgen dat je goed van versnelling kunt wisselen
4:15 Als het kraakt, span de kabel dan strakker aan
B'TWIN geeft levenslange garantie op het frame, de stuurpen en het stuur (bij een normaal gebruik).
Voor de andere onderdelen bedraagt de garantie 2 jaar.
Tijdens de eerste ritten kunnen bepaalde onderdelen lichtjes bewegen. Daarom bieden we je gratis een controle aan van je hybridefiets binnen 6 maanden na je aankoop.