Je slaapzak MT500 onderhouden en repareren

REF: 8513486, 8513485, 8737675, 8737676, 8737677

JE ARPENAZ-SLAAPZAK ONDERHOUDEN EN REPAREREN

Heb je een van onze Arpenaz-slaapzakken en stel je je de vraag hoe je deze kunt onderhouden of repareren?

We geven je alle nodige informatie mee zodat je er zo lang mogelijk plezier aan beleeft!

Eerste gebruik

Hoe vouw ik mijn slaapzak op?

Goed nieuws! Je moet je slaapzak niet langer opvouwen om hem in zijn hoes te stoppen!

Door je slaapzak telkens op dezelfde manier op te vouwen, loop je het risico dat de wattering zich op dezelfde plaats ophoopt. Op die manier zal je slaapzak minder goed isoleren.

Een gouden regel: berg je slaapzak los op. Zo win je tijd en energie én verleng je de levensduur van je slaapzak!

Je Arpenaz-slaapzak onderhouden en repareren

Hoe koppel en ontkoppel ik mijn arpenaz-slaapzak?

Wil je je slaapzak delen met je kampeermaatje?

Alle Arpenaz-slaapzakken kunnen gekoppeld worden, behalve de Arpenaz 20°C in polyester.

Om de slaapzakken te koppelen, gebruik je de ritssluitingen aan de zijkanten. Volg de stappen in het filmpje hiernaast.

Je Arpenaz-slaapzak onderhouden en repareren

Hoe zorg ik ervoor dat de rits van mijn slaapzak goed dichtritst?

Voordat we het over reparaties hebben, geven we eerst een woordje uitleg over het juiste gebruik van je slaapzak. Vaak nemen klanten contact met ons op omdat de ritssluiting van hun slaapzak stuk lijkt te zijn. In de meeste gevallen gaat het dan echter om een probleem met de schuivers, die niet goed op elkaar zitten.

De meeste slaapzakken van Arpenaz zijn immers gemaakt om gekoppeld te worden. Dankzij dit ingenieuze idee kun je je slaapzak delen met je kampeermaatje (uiteraard alleen als hij of zij hier expliciet mee instemt...). Als de ritssluitingen helemaal geopend zijn, vraagt het wel een zeker nauwkeurigheid om de schuivers goed op elkaar te zetten.

Rits je slaapzak ook op een rustige manier dicht om te voorkomen dat de stof tussen de sluiting komt te zitten en je deze eruit moet trekken.

Soms komt het wel voor dat de ritssluitingen stukgaan. Als dat het geval is, raden we je aan om je slaapzak naar de winkel te brengen of een beroep te doen op een naaister, die de ritssluiting kan vervangen.

Je Arpenaz-slaapzak onderhouden en repareren

Wat is de comforttemperatuur? 

De comforttemperatuur is de laagste buitentemperatuur waarbij een persoon die languit in de slaapzak ligt, zich goed voelt en het niet te warm of te koud heeft.

De comforttemperaturen worden getest door een onafhankelijk laboratorium (AITEX) op basis van de Europese norm ISO 23537-1 van 21/01/2017.

Hoe voorkom je dat je het koud hebt in je slaapzak? 

De comforttemperaturen van de slaapzakken worden vastgesteld dankzij tests op basis van Europese normen. Toch is de ene persoon gevoeliger voor koude dan de andere en spelen ook de weersomstandigheden een rol.

Een gouden regel: draag droge kleding! Je verliest een groot deel van je lichaamswarmte via je hoofd.  Draag daarom gerust een muts of gebruik de capuchon van je slaapzak om dit warmteverlies zoveel mogelijk te beperken.

Ik ben mijn opberghoes kwijt

Het kan gebeuren dat je je opberghoes verliest. Maar geen paniek, via de website van Decathlon kan je een nieuwe bestellen!

Slaapzak Arpenaz wassen

Het onderhoud van mijn arpenaz-slaapzak

Je slaapzak wassen

Volg onderstaande stappen om je slaapzak op de juiste manier te wassen:

- Rits de ritssluitingen van je slaapzak dicht. Ritssluitingen zijn gevoelig voor wasbeurten en kunnen vervormen als ze niet goed gesloten zijn.

- Stop je slaapzak in de trommel van je wasmachine. Let op de inhoud van je machine; vaak heb je een machine met een inhoud van 8 kg nodig.

- Doe er twee of drie tennisballen bij. Deze ballen zorgen ervoor dat je slaapzak en de vulling beter rondgaan in de machine en er dus ook schoner uitkomen.

- Kies een programma op 30°C met laag toerental.

- Droog je slaapzak in de droger en stop er ook hier tennisballen bij, zodat hij luchtiger wordt. Een katoenen slaapzak moet langer drogen (maar daarom moet je de droger niet op een hoger vermogen zetten, want zo kun je je slaapzak beschadigen). Het is niet zo'n goed idee om je slaapzak aan de lucht te laten drogen, want dan kan hij aan volume verliezen.

En anders breng je hem gewoon naar de stomerij!

Je slaapzak goed opbergen en onderhouden

Welke slaapzak je ook hebt, je bergt hem best niet-samengedrukt op.

Slaapzakken met een synthetische vulling zijn daar minder gevoelig voor, maar ook hier is het niet aan te raden ze lange tijd samengedrukt op te bergen. Wanneer je je slaapzak samengedrukt in zijn compressiezak laat zitten, kan het dons beschadigd raken en wordt je slaapzak minder volumineus en luchtig.

Je hebt twee opbergmogelijkheden:
- gebruik een compressiehoes zonder het koordje aan te trekken
- gebruik een hoes die de slaapzak niet te strak samendrukt (bijvoorbeeld een grote boodschappentas)
- gebruik een opberghoes

Ik laat een scheur of een gat in mijn slaapzak repareren

Het komt al eens voor dat je een scheur in je slaapzak hebt. Dan is het belangrijk om deze snel te repareren met een patch om te vermijden dat de thermische kwaliteiten van je slaapzak worden aangetast.

Ook in de ateliers van de Decathlon-winkels kun je een scheur in je slaapzak laten repareren. Hieronder vind je de prestatie die je kunt aanvragen bij je dichtstbijzijnde winkel.
Let op: het is niet in alle winkels mogelijk om de reparatie ter plaatse uit te voeren. Kan jouw winkel deze niet zelf uitvoeren, dan wordt je product naar het regionale atelier gestuurd en duurt het iets langer voordat je het terug kunt ophalen.

Onze ateliers gebruiken een thermisch gelijmde patch om je slaapzak te repareren. Deze blijft goed zitten, waardoor je slaapzak langer meegaat en bovendien behoud je je garantie. Als je je slaapzak zelf repareert, is je productgarantie niet langer geldig.

Patch aanbrengen - Decathlon-atelier

Ik repareer zelf een scheur of een gat in mijn slaapzak

Tijdens het kamperen kan er al eens een scheur in je slaapzak komen. Het goede nieuws is dat je deze kunt repareren! 

Je kunt er een patch op aanbrengen om te voorkomen dat de scheur groter wordt of dat de synthetisch vezels uit je slaapzak ontsnappen. Dit is een betere oplossing dan naaien, waarbij je het risico loopt koudebruggen te creëren.

Je bondgenoot, dat is de zelfklevende reparatiepatch. Knip een rechthoek met afgeronde hoeken uit die één of twee centimeter groter is dan de grootte van de scheur, plak hem op de schone, platgemaakte stof en je bent klaar!

In een garenwinkel kun je ook een thermopatch vinden. Deze breng je met een strijkijzer aan volgens de instructies aangegeven op de patch.