Je fiets schoonmaken

Je fiets schoonmaken

Of je nu het liefst op een racefiets, mountainbike, gravelbike of hybride fiets rijdt: hier hebben we onze beste tips en methoden op een rijtje gezet om je fiets goed schoon te maken en zo lang mogelijk in goede staat te houden. Zo ben je zo min mogelijk tijd aan het onderhoud kwijt en heb je optimaal plezier van je fiets!

Met regelmatig onderhoud blijft je fiets in goede staat, zodat je fiets zo lang mogelijk meegaat en optimaal functioneert. Je fiets krijgt te maken met de weersomstandigheden, stof of gewoon herhaaldelijk gebruik. Daarom is het heel belangrijk om je fiets schoon te maken om voortijdige slijtage van de onderdelen en mogelijke schade te voorkomen, zodat je veilig kunt blijven fietsen!

Waarom is het belangrijk om je fiets schoon te maken? 

Door je fiets goed schoon te houden, verleng je de levensduur ervan. Als je regelmatig vuil en stof van je fiets verwijdert, slijten de onderdelen minder snel. Hiermee voorkom je ook problemen zoals een slippende ketting, moeizaam schakelen of onbetrouwbare remmen. Door schade te voorkomen, kun je veilig blijven fietsen en bespaar je geld: je hoeft onderdelen niet vroegtijdig te laten vervangen.

Een schone fiets is niet alleen mooier om te zien. Op een schone fiets kun je ook langer en veiliger blijven fietsen. We helpen je graag om dit alles op een voordelige manier voor elkaar te krijgen. 
Dus laten we aan de slag gaan! 

Je fiets schoonmaken

Je fiets schoonmaken: welke producten en materialen moet je kiezen?

Door je fiets regelmatig een onderhoudsbeurt te geven, houd je je fiets in goede staat, zodat deze zo lang mogelijk meegaat.

Hoe vaak je je fiets moet onderhouden, is afhankelijk van hoe vaak je fietst en wat voor soort fiets je hebt.

Je hebt het volgende nodig:

> montagestandaard

> ontvettingsspray of plantaardige ontvetter

> reinigingsborstel

> kettingreiniger

> reinigingsspray of geconcentreerde reiniger en een spons

> all-weather smeermiddel of smeermiddel voor droge weersomstandigheden

Wanneer moet je je fiets schoonmaken (racefiets, mountainbike of gravelbike)?

Met een regelmatige schoonmaakbeurt houd je je fiets zo lang mogelijk in goede staat. Hoe vaak je je fiets moet schoonmaken, is afhankelijk van hoe je fietst, de weersomstandigheden en hoe je je fiets gebruikt.
 
Als je 2 à 3 keer per week op verharde wegen fietst, raden we aan om je fiets elke maand een grondige schoonmaakbeurt te geven. Het is echter het beste om het frame na elke rit even af te vegen met een droge of vochtige doek om stof en vuil van je rit te verwijderen. 

Als je vaker in vochtige of natte omstandigheden rijdt, maak je fiets dan wekelijks schoon. Hoe meer vuil zich ophoopt, hoe meer de onderdelen beschadigd raken en de prestaties van je fiets verminderen, wat roest, vuilophoping in de transmissie, vastgelopen derailleurs, enz. veroorzaakt.

Mountainbikers en gravelbikers moeten hun fiets eigenlijk na elke rit schoonmaken. Het is veel gemakkelijker om modder en vuil te verwijderen voordat het opdroogt, dus is het handig om je mountainbike zo snel mogelijk na je rit schoon te maken. Afhankelijk van hoe vaak je je fiets gebruikt, is het verstandig om je transmissie maandelijks grondiger te reinigen en te ontvetten. Maar je kunt dit uiteraard zo vaak doen als jij denkt dat nodig is.

Je fiets schoonmaken

Stap 1: de volledige transmissie ontvetten

Door de juiste producten te gebruiken om je ketting te ontvetten, verwijder je hardnekkig vet en vuil in een mum van tijd van de transmissie.

Onze beste tips om je transmissie te ontvetten:

  • Leg een stuk karton of zeil op de grond ter bescherming.
  • Als je schijfremmen hebt, bescherm je achterste schijfrem dan met een doek.
  1. Verwijder eventueel opgehoopt vuil van je transmissie met een borstel.
  2. Spray of breng een ontvetter aan op de fietsketting en de gehele transmissie: derailleurs, tandwielen en kettingbladen.
  3. Laat het product even inwerken.


    Als je ketting een tijdje niet is onderhouden en erg vuil of roestig is, lees dan ons artikel over het onderhoud van de transmissie voor meer informatie:

Je fiets schoonmaken

Stap 2: de transmissie schoonmaken

  • Spoel je transmissie grondig af met schoon water voordat je begint met schoonmaken. Een tuinslang is hier ideaal voor, omdat de druk helpt om vastzittend vuil te verwijderen. Als je de transmissie goed hebt ontvet, zou je al wat verbetering moeten zien.

    Nu is het tijd voor een schoonmaakbeurt: 
  • Gebruik eerst een speciale kettingreinigingsspray, een fietsreiniger of een oplossing met water.
  • Borstel de volledige transmissie goed schoon
  • Spoel de transmissie nogmaals af.
  • Droog alle onderdelen af met een schone, droge doek.

Je fiets schoonmaken

Stap 3: de ketting smeren

  • Nadat je je transmissie hebt ontvet en gereinigd en de rest van je fiets hebt schoongemaakt, is het tijd om je ketting te smeren. Zo bescherm je je transmissie tegen roest. Met deze stap zorg je er ook voor dat je fiets beter presteert, omdat de kracht die je op de pedalen uitoefent efficiënter wordt overgebracht naar je fiets.

    Om je ketting te smeren, plaats je je fiets op een montagestandaard en ga je als volgt te werk:
  • Laat je ketting terugdraaien en breng een paar druppels olie aan de binnenkant aan
  • Begin bij een vast punt (missing link) en zorg dat je het product gelijkmatig over de volledige lengte van de ketting verdeelt.
  • Schakel tegelijkertijd met de versnellingen om het smeermiddel over alle tandwielen en kettingbladen te verspreiden.
  • Verwijder overtollig smeermiddel van de ketting door een doek om de ketting te houden terwijl je die ronddraait.

    Zo is je fiets weer klaar voor nieuwe avonturen!

    Het is belangrijk om je transmissie regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat vuil zich ophoopt. Begin hierbij altijd met de eerste stap: je ketting en transmissie ontvetten.

Je schijfremmen schoonmaken

Of je fiets nu mechanische of hydraulische schijfremmen heeft: het is belangrijk om ze goed te onderhouden, zodat je veilig en soepel kunt remmen. Het klinkt misschien als een vervelend klusje, maar het is een fluitje van een cent!

Ga als volgt te werk:

  • Je kunt je wielen demonteren of ze op je fiets laten zitten.
  1. Spray eerst een speciale schijfreiniger op de schijf.
  2. Veeg het product af met een droge doek of een vel keukenpapier.
  3. Je kunt de reiniger afspoelen als je denkt dat dit nodig is, maar doorgaans is dat niet het geval. 

⚠️ Waarschuwing: We hebben het hier vaak over "de schijven ontvetten". Dat is iets anders dan "de transmissie ontvetten". Je remschijven en remblokjes hoeven niet te worden gesmeerd. Gebruik je ontvetter niet op de schijfremmen.

Controleer tijdens het schoonmaken de staat van je remblokjes. Is het tijd om ze te vervangen? Dan vind je hier onze tips om dit zelf te doen.

DECATHLON BIKE MAINTENANCE

  • Je volgt min of meer hetzelfde proces, maar er zijn een paar dingen om rekening mee te houden.

    Spoel je elektrische fiets niet af met een hogedrukreiniger (een autowasstraat wordt ook absoluut afgeraden). Hiermee loop je niet alleen het risico dat je het vuil in de lagers en mechanische onderdelen van de fiets spuit, maar je kunt ook de afdichtingen van de motor- of accuconnectoren beschadigen.

    Je kunt je elektrische fiets als volgt eenvoudig schoonmaken:
  • Laat de accu op de fiets zitten om de connectoren te beschermen.
  • Breng het reinigingsproduct aan, borstel en spoel af (zoals hierboven beschreven).
  • Veel elektrische fietsen hebben een kleine opening onder de motorbehuizing om water af te voeren. Zorg dat deze niet verstopt is.
  • Laat je elektrische fiets aan de lucht drogen of gebruik een compressor (zonder te overdrijven). Zorg dat de wielen zich op de grond bevinden en dat de fiets niet in de zon staat, om je accu te beschermen.

Je fiets schoonmaken

Dagelijks gebruik: hoe maak je je stadsfiets schoon?

Je dagelijkse fiets krijgt waarschijnlijk heel wat te verduren en verdient een regelmatige onderhoudsbeurt. Als je alleen in de stad fietst, hoef je je fiets niet na elke rit schoon te maken zoals een mountainbike.

Het is verstandig om je fiets elke maand grondig te reinigen met behulp van een fietsspray. Als je geen tuinslang hebt, gebruik dan een teiltje of emmer water om je fiets af te spoelen. Maak gelijk van de gelegenheid gebruik om je ketting te ontvetten, schoon te maken en te smeren.

Vrouw die een fiets repareert

... voor reparaties

Neem een kijkje bij de klantenservice!

Daar vind je al onze tips, instructievideo's en onderdelen die je nodig hebt om je fiets te onderhouden en/of repareren.

We hopen dat dit een nuttig artikel was om meer te weten te komen over de informatie en producten die je nodig hebt om je fiets goed schoon te maken en te onderhouden.

Zo is je fiets klaar voor je volgende rit. Veel fietsplezier!