fiets_16_pouces_bleu_blanc_decathlon

REF: 8500765

FIETS 16 INCH 4-6 JAAR 500 ASTRONAUT B'TWIN

2015

Klaar voor de eerste fietsrit? We ontwikkelden deze 16"-fiets voor kinderen van 4 tot 6 jaar en van 105 tot 120 cm, om te leren fietsen zoals grote mensen.

Met kettingkast, spatbord en standaard om je kind optimaal te laten genieten van de eerste ritjes, zonder vuil te worden of de fiets te beschadigen. Compatibel met onze 16" zijwieltjes, indien nodig.

Eerste gebruik

Hoe moet ik de hoogte van het zadel en het stuur afstellen voordat mijn kind het eerste tochtje maakt?

Het is belangrijk om de hoogte van de zadelbuis en van het stuur af te stellen op de lichaamsbouw van je kind.  Op de zadel- en stuurbuis staat een aanduiding tot waar de buis zéker in de zadel- of stuurhals moet zitten. Deze indicatie mag om veiligheidsredenen nooit zichtbaar zijn (let dus op dat je dit teken nooit overschrijdt).  

Om de hoogte van het zadel juist af te stellen, moet je kind met de voeten de grond kunnen raken als het op de fiets zit.

Je kind kan dan makkelijk zelf op- en afstappen en tijdens het trappen komen de knieën niet te hoog. 

Hoe moet je de v-brakes goed afstellen? 

Zo test je of de remmen goed werken: hou de kinderfiets bij het stuur vast en loop ernaast. Trek aan de rechterremgreep voor de achterrem, of aan de linkerremgreep voor de voorrem. Het wiel dat je wil testen moet blijven stilstaan. De remblokjes mogen niet over de zijkanten van de velgen schuren.

 

Als je merkt dat de remmen niet voldoende werken of dat het wiel schuurt, dan kun je het volgende doen: Er zit een draaiwieltje vóór de remgreep. Als je het wieltje met de klok mee aandraait, dan span je de rem aan (= harder remmen). Als je het wieltje tegen de klok in aandraait, dan maak je de rem losser (= minder hard remmen, de remblokjes zitten verder van de velg). 

 

Het is belangrijk om regelmatig de goede werking van de remmen na te kijken.

comment_regler_freins_velo_enfant

Wat is de juiste bandendruk voor deze 16" fiets? 

De aanbevolen druk staat steeds op de zijkant van elke band van de fiets. We raden je dan ook aan om de banden op te pompen tot de druk die wordt weergegeven op de zijkant van de banden. De druk kan verschillen per type band. 

Knijp met je vingers in de band om te zien of hij voldoende is opgepompt: hij moet stevig zijn maar je moet er wel nog een beetje in kunnen knijpen

Onderhoud van de 16" kinderfiets

Hoe moet ik de ketting van de kinderfiets schoonmaken en invetten?

Je kunt een product van het type "All in One" ' gebruiken om de fiets van je kind te reinigen, te smeren en te beschermen (te verkrijgen in onze Decathlon winkels). Het is een heel handig all-in-one product.

Draai het pedaal van de kinderfiets zachtjes rond zodat de ketting meedraait, en spuit over de hele lengte van de ketting." "

Laat enkele minuten drogen. 

comment_nettoyer_la_chaine_du_velo_enfant

Hoe moet ik de kinderfiets reinigen?

Als je merkt dat de kinderfiets vuil is van de ritjes door modder, regen en stof, kun je hem snel even een wasbeurt geven.

 

Is hij vooral stoffig? Dan is de oplossing heel eenvoudig: Als er stof op zit, kun je eenvoudigweg een droge doek gebruiken om de fiets te reinigen. Als er modder of ander hardnekkiger vuil op zit, kun je hem schoonmaken met een emmer warm water en een spons (of een natte doek) met zeep of een reinigingsproduct voor fietsen. Zo kun je de vuile onderdelen van de fiets te lijf gaan (frame, vork, stuur, wielen).

 

WIST JE DAT? Gebruik geen harde waterstraal om de fiets van je kind te reinigen: sommige onderdelen zijn nogal gevoelig!

 

Na het schoonmaken hoef je er alleen nog maar met een droge doek over te vegen om roest te vermijden. Controleer ondertussen ook of de klemmen en wielen nog goed aangespannen zijn. Als dat niet zo is, kun je ze even aandraaien.

Hoe moet ik de handvatten van de kinderfiets reinigen?

Reinig ze met een natte doek en zeep of afwasmiddel, droog ze met een droge doek, en klaar!

Hoe moet ik de fiets stallen?

We raden je aan om de 16" fiets op een droge plek te stallen. Het is heel belangrijk dat hij niet nat wordt.

Ik heb een probleem

Hoe moet ik de kettingkast verwijderen en opnieuw bevestigen om de binnenband te vervangen? 

Waarom moet ik de kettingkast demonteren? Het is een noodzakelijke handeling om het achterwiel te bereiken om bijvoorbeeld de binnenband te vervangen. 

 

HET ACHTERWIEL VAN DE KINDERFIETS:

 

STAP 1: Neem plaats aan de rechterzijde van de fiets. Draai met een platte sleutel van 15 mm het rechterpedaal los (tegen de klok in).

Doe nu hetzelfde aan de andere kant: Neem plaats aan de linkerzijde van de fiets. Draai met een platte sleutel van 15 mm het linkerpedaal los (met de klok mee).

 

STAP 2: Doe met behulp van een platte schroevendraaier de elastomeren ring aan de bovenkant van de kettingkast naar boven, tot helemaal bovenaan de zadelbuis. Hang hem vast aan de zadelhals zodat hij niet weer naar beneden valt.

Doe nu hetzelfde met de tweede ring die zich onderaan de kettingkast bevindt.

 

STAP 3: schroef de bout van de kettingkast los (op de as van het achterwiel) met behulp van een platte sleutel van 15 mm, aan elke kant van het wiel.

Verwijder de platte sluitring. Doe de crank naar voren (zie foto) om de kettingkast gemakkelijker los te maken. Nu kun je de kettingkast verwijderen. Pak daartoe de achterkant van de kettingkast vast en haal deze helemaal weg.  Doe nu hetzelfde aan de andere kant.

 

STAP 4: draai de wielmoer los met een sleutel van 14 mm. Haal de moer en de getande sluitring weg (de getande sluitring heeft groefjes).

 

STAP 5:  duw het achterwiel naar voren om de ketting losser te maken.  Haal dan de ketting eraf. Haal het wiel uit zijn behuizing  door het naar achteren te trekken. (opgelet: het wiel blijft verbonden met de fiets via de trommelrem). Haal de platte sluitring weg langs de rechterkant.

 

NU KUN JE EINDELIJK BIJ DE BAND EN DE BINNENBAND! 

Je kunt de band indien nodig vervangen, of het lek in de binnenband herstellen. 

 

HOE VERVANG IK EEN WIEL OF EEN BINNENBAND?

Hoe moet ik de kettingkast van een B'TWIN-kinderfiets verwijderen en opnieuw bevestigen?

Handleiding