MTB_24_pouces_decathlon_rouge_rockrider

REF: 8529457

Mountainbike kind 24 inch Rockrider ST 920 9-12 jaar

2020

We hebben deze mountainbike ontwikkeld voor kinderen van 9 tot 12 jaar (135 tot 150 cm) die hun mountainbikeskills nog verder willen verbeteren.

Deze MTB is uitgerust met hetzelfde aluminium frame als de ST 900 24" en heeft een luchtgeveerde voorvork die kan worden aangepast aan het gewicht van het kind. Daarnaast beschikt hij over hydraulische schijfremmen om efficiënt te kunnen remmen in de afdalingen

Lexicon

Afstelwieltje voor de rem

Er zijn twee afstelwieltjes voor elke rem, ter hoogte van de remgrepen. Ze dienen om de spanning van de remkabel te regelen. Draai aan het wieltje om de beste afstelling te zoeken. (Hoe meer het wieltje is aangedraaid, hoe strakker de kabel zit).

Afstelwieltje voor de derailleur

Dit afstelwieltje bevindt zich achteraan op de derailleur. Het dient om de derailleurkabel aan te spannen of losser te maken. Is het moeilijk om de derailleur omhoog te laten gaan, dan is de kabel niet voldoende aangespannen en dien je deze aan te spannen door het wieltje los te draaien. Is het daarentegen moeilijk om hem omlaag te laten gaan, dan is de kabel te hard aangespannen en moet je het afstelwieltje aandraaien. Het komt vaak op een kwartslag aan om de juiste afstelling te vinden.

Schijfremmen

Deze MTB is voor- en achteraan uitgerust met mechanische schijfremmen om in alle omstandigheden krachtig te kunnen remmen.

schijfremmen
Spanschroeven stuurpen

Met de twee schroeven kun je de stuurpen vastschroeven op de balhoofdbuis van de vork.

schroeven-stuurpen

Eerste gebruik

Hoe moet ik de hoogte van het zadel afstellen voordat mijn kind een eerste tochtje maakt?

Het is belangrijk om de hoogte van de zadelbuis en van het stuur af te stellen op de lichaamsbouw van je kind. Op de zadel- en stuurbuis staat een aanduiding tot waar de buis zéker in de zadel- of stuurhals moet zitten. Deze indicatie mag om veiligheidsredenen nooit zichtbaar zijn (let dus op dat je dit teken nooit overschrijdt).  

Om de hoogte van het zadel juist af te stellen laat je je kind op het zadel zitten, doe je de crank helemaal naar beneden en zet je de hiel van je kind op het pedaal: het zadel staat op de juiste hoogte als het been van je kind gestrekt is. Zorg er ook voor dat, als je kind op het zadel zit,  het met de tenen de grond kan raken. 

Tot welke druk moet ik de banden van de mtb van 24 inch oppompen? 

De aanbevolen druk staat steeds op de zijkant van elke fietsband. We raden je dan ook aan om de banden op te pompen tot de druk die wordt weergegeven op de zijkant van de banden. De druk kan verschillen per type band. 

Om te kijken of de band voldoende opgepompt is, zet je je kind in stilstand op de fiets. De band heeft voldoende druk als hij lichtjes inzakt onder het gewicht van je kind. 

 

Compatibele accessoires

1. Spatborden voor- en achteraan
Hoe plaats ik spatborden op mijn mtb?
hoe-plaats-ik-spatborden-op-mijn-MTB
2. Standaard
Hoe plaats ik de standaard?
standaard-plaatsen
3. Drinkbushouder: hoe plaats ik hem op de mtb?

Drinkbushouder-plaatsen-op-een-kinder-MTB

Onderhoud van de kindermountainbike van 24"

Hoe moet ik de ketting van de kindermountainbike smeren?

Je kunt een product van het type 'All in One' gebruiken om de fiets van je kind te reinigen, te smeren en te beschermen (te verkrijgen in onze Decathlon-winkels). Het is een heel handig all-in-one-product.

Draai het pedaal van de MTB zachtjes rond, zodat de ketting meedraait, en spuit over de hele lengte van de ketting. 

Laat enkele minuten drogen. Als de ketting heel erg vuil is, kun je deze over de hele lengte schoonmaken met een borstel en/of een doek. Verstuif daarna opnieuw All In One.

 

Onze tip: vermijd elk contact met de remblokjes, remplaatjes en het remoppervlak van de velg.

 

Zorg voor een duurzame bescherming: door dit regelmatig te doen voorkom je het risico op roest.

Hoe-moet-ik-de-ketting-van-de-MTB-24-inch-smeren

Hoe moet ik de mtb voor kinderen reinigen?

Als je merkt dat de kinderfiets vuil is van de ritjes door modder, regen en stof, kun je hem snel even een wasbeurt geven.Als er stof op zit, kun je eenvoudigweg een droge doek gebruiken om de fiets te reinigen. Modder en ander hardnekkiger vuil verwijder je met een emmer warm water en een spons (of een natte doek) met zeep of een reinigingsproduct voor fietsen. Zo kun je de vuile delen van de fiets te lijf gaan (frame, vork, stuur, wielen).WIST JE DAT?   We raden sterk af om de kinderfiets te reinigen met een hogedrukreiniger: de functies van bepaalde onderdelen (balhoofdstel, trapas...) kunnen beschadigd raken en zo de veiligheid van je kind in het gedrang brengen.Ben je klaar met schoonmaken? Droog de fiets dan af met een droge doek zodat hij niet gaat roesten.

Denk eraan om de bewegende onderdelen van de fiets te smeren (ketting, balhoofdstel, trapas)

Hoe moet ik nakijken of de banden in goede staat zijn?

Het is heel belangrijk om voor elke rit de staat van de banden na te kijken. 

Als een band plat is, moet je nakijken of hij niet lek is. Pomp hem daarvoor tot het maximum op.

Als hij snel weer leegloopt, moet je het wiel en de band demonteren en de binnenband vervangen of herstellen. 

Als hij traag leegloopt, moet je de oppervlakte van de band nakijken op scherpe voorwerpen of stukjes glas. Daarna moet je het wiel en de band demonteren en de binnenband vervangen of herstellen. Zorg ervoor dat je het scherpe voorwerp of het glas uit de band haalt. 

 

Als de band niet plat is, raden we je aan om na te kijken of hij de juiste druk heeft (zie rubriek hierboven). 

 

WIST JE DAT? Het rubber van je band heeft een levensduur die ook afhangt van de gebruiksomstandigheden en de plek waar je de fiets stalt. Als je barstjes ziet bij het nakijken, raden we je aan om de band te vervangen door een nieuwe. 

Hoe moet ik de fiets stallen?

We raden je aan om de fiets op een droge plek te stallen. Het is heel belangrijk dat hij niet nat wordt.

De levensduur van de kinderfiets hangt af van het gebruik, het onderhoud en de manier van stallen.

Hoe vochtiger en zouter de omstandigheden (zeelucht), hoe sneller de kinderfiets zal roesten, en hoe korter zijn levensduur zal zijn.  

Het is dus belangrijk om hem schoon en op een droge plek te stallen. 

 

WIST JE DAT? We raden je af om fietsen met een verende vork te stallen door ze aan het voorwiel op te hangen. Hang hem daarom op aan het achterwiel om de levensduur van de voorvork te verlengen. 

Hoe check ik de slijtage van de schijfremmen? 

Als je merkt dat je remmen niet meer zo goed reageren als in het begin, dan is het misschien tijd om je remblokken te vervangen.

Net zoals bij je auto verslijten de remblokken van de schijfremmen en moeten ze dus vervangen worden. Om dit te checken, moet je nagaan of het slijtmateriaal van je remplaatjes nog meer dan een millimeter dik is.

Ik heb een probleem

Wat moet ik doen in geval van een lek? hoe vervang in een binnenband?

Stop in geval van een lek onmiddellijk op een veilige plek om te vermijden dat je de velg beschadigt. 

Draai de fiets op het zadel en het stuur.

Voor het voorwiel moet je het wiel uit de vork halen en dan de binnenband vervangen (zie filmpje met uitleg).

Voor het achterwiel zet je de derailleur op het kleinste tandwiel. Maak het wiel los en vervang de binnenband (zie filmpje met uitleg). 

 

Als laatste redmiddel kun je natuurlijk ook een antilekspray gebruiken, waarmee je lekke binnenbanden kunt herstellen zonder gereedschap (niet geschikt voor gescheurde binnenbanden). 

Hoe moet je een binnenband van een kindermountainbike vervangen?

Ik kan niet goed schakelen achteraan. wat moet ik doen? 

Als je niet goed kunt schakelen met je MTB, ligt dat aan je achterderailleur die je ketting niet goed over de tandwielen leidt.Controleer de kabel en de buitenkabel:

Als de uiteindes van de buitenkabel verkeerd zitten, kan dit de trekkracht van de derailleurkabel hinderen en het schakelen ontregelen. Als er een uiteinde verkeerd zit, zet het dan met de hand terug op zijn plaats.

Als de derailleur niet beweegt, zelfs niet nadat je aan de draaigreep voor de versnellingen hebt gedraaid, dan zijn de kabel en buitenkabel waarschijnlijk geblokkeerd. In dat geval moet je de kabel en buitenkabel vervangen.Het is mogelijk dat de derailleurpad verdraaid is, vooral als hij een schok gekregen heeft. Het is dan onmogelijk om de versnellingen te gebruiken. We raden je dan ook aan om naar de dichtstbijzijnde Decathlon-winkel te gaan om de pad weer recht te laten zetten.Het kan ook zijn dat de derailleur ontregeld is. Draai de fiets in dat geval op het zadel en het stuur om de pedalen vrij te maken (of beter nog, zet hem op een montagestandaard). Gebruik de handgreep van de derailleur om de ketting op het kleinste tandwiel te zetten. Het afstelwieltje bevindt zich achteraan de derailleur. Zo kun je de kabel van de derailleur aanspannen (de derailleur omhoog laten gaan) of losser maken (omlaag laten gaan). Gebruik het afstelwieltje totdat de versnellingen weer soepel lopen.

De remgreep raakt het stuur. wat moet ik doen?

Voor te losse remhendels die te gemakkelijk het stuur raken, kun je de spanning van de remkabel aanpassen met het afstelwieltje dat zich op de remhendel bevindt. Volg de aanwijzingen in het filmpje hieronder.

 

Schroef het afstelwieltje en de borgmoer losser totdat je een spanning op de kabel hebt die een stevige remgreep geeft, maar die niet té hard is.

Als je de gewenste spanning hebt, schroef de borgmoer dan stevig tegen de remhendel om deze spanning te behouden. 

Handleiding

MTB ROCKRIDER 24 inch 900 rood

De beloftes van btwin

ROCKRIDER geeft levenslange garantie op het frame, de stuurpen en het stuur (bij een normaal gebruik).

Voor de andere onderdelen bedraagt de garantie 2 jaar.

Tijdens de eerste ritten kunnen bepaalde onderdelen lichtjes bewegen. Daarom bieden we je gratis een controle aan van je MTB binnen 6 maanden na je aankoop.