Onderhoud en reparatie van een MT 500 slaapzak

REF: 8655395, 8513487, 8542716

ONDERHOUD EN REPARATIE VAN EEN KINDERSLAAPZAK

2020

Heb je een kinderslaapzak en zit je met een vraag over het onderhoud of de reparatie ervan?

Hier vind je alle informatie zodat je kind heel lang plezier heeft van zijn slaapzak!

Eerste gebruik

Hoe rits je twee arpenaz slaapzakken aan elkaar?

Wil je je slaapzak aan een andere slaapzak vastmaken? 

Alle slaapzakken van Arpenaz, met uitzondering van de Arpenaz slaapzak 20°C, kunnen aan een tweede worden geritst.

Om twee slaapzakken aan elkaar vast te maken gebruik je de ritsen opzij. In het filmpje hiernaast zie je hoe dat gaat.

Onderhoud en reparatie van een Arpenaz slaapzak

Hoe een slaapzak opvouwen

Goed nieuws! Je hoeft de slaapzak niet zorgvuldig op te vouwen om hem in zijn zak te stoppen!

Als je een slaapzak altijd op precies dezelfde manier opvouwt, wordt de vulling altijd op dezelfde plaatsen samengedrukt.
De slaapzak zal dan na verloop van tijd minder goed isoleren.

Het is dus beter om de slaapzak gewoon zo in zijn zak te proppen. Dat bespaart je ook nog eens tijd en energie!

Onderhoud en reparatie van een Arpenaz slaapzak

Hoe sluit je de rits van de slaapzak correct

Voor we het over reparatie hebben, eerst een woordje uitleg over het correcte gebruik van je slaapzak. Vaak krijgen we van klanten te horen dat de rits van hun slaapzak stuk lijkt te zijn. Maar meestal is het gewoon een kwestie van de runner goed uitlijnen.

De meeste slaapzakken van Forclaz kan je vastritsen aan een tweede. Een slimme manier om een slaapzak te delen met je kampeergenoot (met wederzijds goedvinden natuurlijk). Maar hiervoor moet je de ritsen volledig openen en dan kan het wat lastig zijn om de runners correct uit te lijnen.

Sluit de rits ook altijd met zorg en zonder je overdreven te haasten, anders kan er een stukje stof tussen de tandjes van de rits terechtkomen en dan kost het redelijk wat moeite en kracht om dat los te maken.

Ritsen kunnen ook stuk gaan: als dat gebeurt, raden we je aan je slaapzak terug te brengen naar de winkel of naar een kleermaker te brengen om de rits te laten vervangen.

De rits van de slaapzak correct sluiten

Wat betekent de temperatuuraanduiding? 

De comforttemperatuur is de laagste temperatuur waarbij een gebruiker die languit in de slaapzak ligt globaal in thermisch evenwicht is en het dus niet te warm of te koud heeft. 

De comforttemperatuur werd getest door een onafhankelijk laboratorium (AITEX) op basis van de Europese norm ISO 23537-1 van 21/01/2017. 

Wat is de limiettemperatuur?

De limiettemperatuur is de laagste temperatuur waarbij een gebruiker die met opgetrokken benen in de slaapzak ligt globaal in thermisch evenwicht is en het dus niet te warm of te koud heeft.

De limiettemperatuur werd getest door een onafhankelijk laboratorium (AITEX) op basis van de Europese norm ISO 23537-1 van 21/01/2017.

Hoe vermijd je dat je het koud hebt in je slaapzak?

De comforttemperaturen van slaapzakken worden gedefinieerd aan de hand van gestandaardiseerde Europese tests. 

Maar de ene persoon heeft het sneller koud dan de andere en ook de weersomstandigheden spelen een rol. Lees ons advies om te vermijden dat je het koud krijgt 's nachts tijdens het kamperen.

Opbergzak kwijt

Het kan gebeuren dat je de opbergzak of compressiezak van je slaapzak kwijt bent. Maak je geen zorgen, je kan altijd een nieuwe bestellen op de website van Decathlon!

Slaapzak

Onderhoud van je arpenaz slaapzak

De slaapzak wassen

Ga als volgt te werk om je slaapzak op de juiste manier te wassen:

- Doe alle ritsen van de slaapzak helemaal dicht. Door het ronddraaien in de machine kunnen de ritsen immers vervormd raken als ze niet gesloten zijn. 

- Stop je slaapzak in de wasmachine.

- Doe er twee of drie tennisballen bij (nieuwe ballen of ballen die je vooraf hebt schoongemaakt met bleekwater). Die zullen de slaapzak flink opkloppen tijdens het wassen, voor een beter resultaat zonder beschadiging.

- Kies een programma op 30°C, maar zonder centrifugeren.

- Droog de slaapzak in de droger, met tennisballen erbij om hem weer lekker fluffy te maken. Een katoenen slaapzak zal er langer over doen om te drogen (maar de droger niet op een hogere stand want dit kan je slaapzak beschadigen). Laat je slaapzak liever niet aan de lucht drogen, dan riskeert hij niet meer donzig en dik te zijn.

Als je geen droger hebt, kan je hem altijd naar de wasserij brengen, dat geeft ook heel goede resultaten!  

De slaapzak opbergen

Dit advies geldt voor elk type slaapzak: bewaar je slaapzak bij voorkeur losjes opgevouwen.
Als je hem samengedrukt in de zak bewaart, kan het vulling beschadigd raken en verliest hij aan vulkracht. Slaapzakken met een synthetische vulling zijn daar minder gevoelig voor, maar ook hier is het niet aan te raden ze lange tijd samengedrukt op te bergen.

Je hebt diverse mogelijkheden:
- stop hem in zijn zak maar trek het koordje niet aan
- doe de slaapzak in een grote tas (een grote boodschappentas bijvoorbeeld) zodat je hem zo weinig mogelijk moet samendrukken
- gebruik een specifieke opbergzak

Je slaapzak opnieuw waterafstotend maken

Na verloop van tijd slijt de coating af die je slaapzak waterafstotend maakt. Je kan hem echter opnieuw waterafstotend maken met een impregneermiddel voor textiel.

Een scheur of gaatje in je slaapzak repareren

Het kan gebeuren dat er een scheur in je slaapzak komt. Het is belangrijk dat je scheuren snel dicht met een patch zodat je slaapzak goed blijft isoleren.

Door te kiezen voor reparatie verleng je ook de levensduur van je product en verklein je de ecologische voetafdruk ervan.
De ateliers in de Decathlon-winkels kunnen een scheur in je slaapzak voor jou repareren. Kijk hieronder welke diensten de dichtstbijzijnde winkel aanbiedt.
Opmerking: niet iedere winkel heeft een eigen reparatiedienst. Kan je product niet in de winkel zelf worden gerepareerd, dan wordt het verzonden naar een regionaal atelier en kan het iets langer duren voor je het terug hebt.

> Onze ateliers maken gebruik van heat sealing om het lapje aan te brengen. Zo krijg je een kwalitatieve reparatie die de levensduur van je slaapzak verlengt en ervoor zorgt dat hij nog onder de garantie valt. Als je echter je slaapzak liever zelf repareert, vervalt de garantie.

Scheur repareren - Decathlon atelier

Een scheur of gaatje in je slaapzak zelf repareren

Tijdens het kamperen kan er een scheur in je slaapzak komen. Het goede nieuws is dat je hem kan repareren! Je kan de scheur dichtnaaien of er een reparatielapje op plakken zodat hij niet groter wordt waardoor je slaapzak vulling zou verliezen. Dat is beter dan de scheur dichtnaaien, want zo zou je koudebruggen kunnen creëren. 

Een zelfklevend reparatielapje is de makkelijkste oplossing. Knip een rechthoek met afgeronde hoeken, één of twee centimeter groter dan de scheur, plak het op de schone, goed vlakgestreken stof en klaar - je kan weer op pad!

Je kan ook een opstrijkbare patch kopen in een fourniturenzaak. Die strijk je er gewoon op volgens de gebruiksaanwijzing bij de patch.

Zelf een tweedekans slaapzak kopen

Bij Decathlon is het onze missie om sport toegankelijk te maken op een duurzame manier. Een van de manieren waarop we dit doen is door goede producten die niet meer als nieuw verkocht kunnen worden aan te bieden met korting. Bijvoorbeeld omdat de verpakking mist of omdat het product beschadigd is geraakt tijdens het gebruik. Op deze pagina vind je al onze Tweede Kans producten: altijd met minimaal 30 dagen retourtermijn en 1 jaar garantie!