Onderhoud en reparatie van een MT 900 slaapzak

Ref: 8575975, 8575969, 8736672

ONDERHOUD EN REPARATIE VAN EEN MT 900 SLAAPZAK

Heb je een van onze MT 900 slaapzakken en zit je met een vraag over het onderhoud of de reparatie ervan?

Hier vind je alle informatie zodat je heel lang plezier hebt van je slaapzak.

Eerste gebruik

Onderhoud van de mt 900 slaapzak

Wassen

Een artikel met een donsvulling wassen is veel eenvoudiger dan je misschien zou denken, zolang je op een paar dingen let: dons en water gaan niet goed samen, nat dons heeft de neiging tot samenklitten.
Was een slaapzak dus zo weinig mogelijk, gebruik liever een lakenzak.

Hoe was je een slaapzak
Je zal de donsvulling flink moeten opschudden in elke fase van het wasproces:
- Sluit de rits van de slaapzak en stop hem in de wasmachine
- Doe er wasballen of 2 tot 3 tennisballen bij (liefst geen gloednieuwe tennisballen want die kunnen gele pluisjes afgeven op je slaapzak).
- Kies een programma op 30°C en gebruik je gewone wasmiddel (minder dan de gebruikelijke hoeveelheid) of een speciaal wasproduct voor dons dat de isolerende eigenschappen van het dons behoudt
- Spoel twee keer en laat centrifugeren op een heel laag toerental zodat het dons niet gaat samenklitten

Opbergen

Dit advies geldt voor elk type slaapzak: bewaar je slaapzak bij voorkeur losjes opgevouwen.
Als je hem samengedrukt in de zak bewaart, kan het dons beschadigd raken en verliest hij aan vulkracht. Dons houdt er niet van om lange tijd samengeperst te zijn.

Je hebt twee mogelijkheden:
- gebruik een opbergtas die groter is dan de zak van de slaapzak, zodat je slaapzak zijn vulkracht behoudt,
- hang je slaapzak over een hanger, zoals een broek.

Je slaapzak opnieuw waterafstotend maken

Na verloop van tijd slijt de coating af die je slaapzak waterafstotend maakt. Je kan hem echter opnieuw waterafstotend maken met een impregneermiddel voor textiel.

Een scheur of gaatje in je slaapzak repareren

Het kan gebeuren dat er een scheur in je slaapzak komt. Het is belangrijk dat je scheuren snel dicht met een patch zodat er geen veertjes kunnen ontsnappen en je slaapzak goed blijft isoleren.

Door te kiezen voor reparatie verleng je ook de levensduur van je product en verklein je de ecologische voetafdruk ervan.
De ateliers in de Decathlon-winkels kunnen een scheur in je slaapzak voor jou repareren. Kijk hieronder welke diensten de dichtstbijzijnde winkel aanbiedt.
Opmerking: niet iedere winkel heeft een eigen reparatiedienst. Kan je product niet in de winkel zelf worden gerepareerd, dan wordt het verzonden naar een regionaal atelier en kan het iets langer duren voor je het terug hebt.
> Onze ateliers maken gebruik van heat sealing om het lapje aan te brengen.Zo krijg je een kwalitatieve reparatie die de levensduur van je slaapzak verlengt en ervoor zorgt dat hij nog onder de garantie valt. Als je echter je slaapzak liever zelf repareert, vervalt de garantie.

Scheur repareren - Decathlon atelier

Een scheur of gaatje in je slaapzak zelf repareren

Op een trektocht kan er een scheur of gaatje in je slaapzak komen. Het goede nieuw is dat je dat kan repareren! Je kan de scheur dichtnaaien of er een reparatielapje op plakken zodat hij niet groter wordt waardoor je slaapzak vulling zou verliezen.

- Wil je dat de reparatie niet opvalt, of zelfs mooi is?
Als de stof niet te dun is en je kan naaien, kan je de scheur repareren of het gat stoppen met garen in een kleur die past bij de buitenstof van je slaapzak.
Let wel op dat je met de naald alleen door de buitenstof gaat. Als je door de hele stofdikte prikt, creëer je een koudebrug en zal je slaapzak minder goed isoleren.

- Heb je weinig tijd of ben je geen held met naald en draad?
Dan biedt een reparatielapje uitkomst: knip een rechthoek met afgeronde hoeken, één of twee centimeter groter dan de scheur of het gat, plak het op de schone, goed vlakgestreken stof en klaar - je kan weer op pad!