Unselected
Onderhoud en reparatie van een MT 900 slaapzak

REF: 8575975, 8575969, 8736672

ONDERHOUD EN REPARATIE VAN EEN MT 900 SLAAPZAK

Heb je een van onze MT 900 slaapzakken en zit je met een vraag over het onderhoud of de reparatie ervan?

Hier vind je alle informatie zodat je heel lang plezier hebt van je slaapzak.

Unselected

Eerste gebruik

Wat is de rds certificering?

Het label RDS - of “Responsible Down Standard” - is een certificatie die garandeert dat ganzen en eenden humaan werden behandeld tijdens de hele toeleveringsketen van het dons en de veren.

Lees meer over de RDS certificering van onze Forclaz-producten, van dierenwelzijn tot de traceerbaarheid van het dons!

slaapzak met RDS-label
Wat betekent cuin?

Vulkracht geeft aan hoe goed het dons isoleert doordat het een bepaald volume lucht "vasthoudt". Die vulkracht wordt uitgedrukt in CUIN (cubic inches per ounce).

Hoe hoger de cuin-waarde, hoe volumineuzer het dons. Hoe meer volume aan dons, hoe meer lucht het kan vasthouden en hoe beter het dus isoleert.

wat betekent cuin?
Waarom kunnen er veertjes ontsnappen uit mijn slaapzak?

Dons en veertjes zijn extreem dun en hebben een puntig uiteinde en daardoor kunnen ze gemakkelijk doorheen de naden of voeringstof prikken. Weet dat je slaapzak hoe dan ook dons en veertjes zal verliezen. We kiezen een zo dicht mogelijk weefsel (getest om veren- en donsproof te zijn) om dat verschijnsel zoveel mogelijk tegen te gaan.

Maar vooral wanneer je de slaapzak dubbel vouwt of in zijn zak opbergt, kan hij veertjes verliezen. De lucht in de compartimenten wordt bij het opvouwen naar buiten geperst en als er dan een veertje met de punt naar buiten gericht zit, komt dat mee met de uitgeperste lucht, dat is niet te vermijden.

Hoe een slaapzak opvouwen

Goed nieuws: vandaag de dag zijn de meeste slaapzakken makkelijk netjes op te bergen. Je hoeft ze niet zorgvuldig op te vouwen om ze in de zak te krijgen (zelfs de uiterst compacte modellen niet)!
Dat geldt vooral voor een dons slaapzak: prop die zo in zijn zak of compressiezak, want als je hem altijd op precies dezelfde manier netjes opvouwt, kreuken de veren en worden ze plat. En een gekreukte veer isoleert niet zo goed als een veer die nog intact is.

Hoe sluit je de rits van de slaapzak correct

Voor we het over reparatie hebben, eerst een woordje uitleg over het correcte gebruik van je slaapzak. Vaak krijgen we van klanten te horen dat de rits van hun slaapzak stuk lijkt te zijn. Maar meestal is het gewoon een kwestie van de runner goed uitlijnen.

Als de ritsen volledig open zijn, kan het wat lastig zijn om de runners correct uit te lijnen.

Sluit de rits ook altijd met zorg en zonder je overdreven te haasten, anders kan er een stukje stof tussen de tandjes van de rits terechtkomen en dan kost het redelijk wat moeite en kracht om dat los te maken.

Ritsen kunnen ook stuk gaan: als dat gebeurt, raden we je aan je slaapzak terug te brengen naar de winkel om de rits te laten vervangen.

De rits van de slaapzak correct sluiten

Wat betekent de temperatuuraanduiding? 

Op al onze slaapzakken vermelden we een temperatuur die werd getest door een onafhankelijk laboratorium (AITEX) op basis van de Europese norm EN 23537-1 van 21/01/2017. Het is de laagste temperatuur waarbij een gebruiker die languit in de slaapzak ligt globaal in thermisch evenwicht is en het dus niet te warm of te koud heeft.

Wat is de limiettemperatuur?

De limiettemperatuur is de laagste temperatuur waarbij een gebruiker die met opgetrokken benen in de slaapzak ligt globaal in thermisch evenwicht is en het dus niet te warm of te koud heeft.

Een kleine tip:
gebruik een isolerend matje voor een optimaal thermisch comfort.

Hoe vermijd je dat je het koud hebt in je slaapzak

De temperatuur op onze slaapzakken worden gedefinieerd aan de hand van gestandaardiseerde Europese test. Maar de ene persoon heeft het sneller koud dan de andere, en ook de weersomstandigheden spelen een rol.
Lees ons advies om te vermijden dat je het koud krijgt 's nachts tijdens het kamperen.

Hoe jezelf beschermen tegen vocht wanneer je buiten onder de sterren slaapt

Met een bivakzak kan je perfect buiten in een slaapzak slapen zonder nat te worden. Een "bivakzak" is een beschermhoes die één maat groter is dan je slaapzak. Je kruipt er gewoon mét slaapzak en eventueel matje in.
Op die manier kan je je uitrusting en jezelf beschermen in alle weersomstandigheden.
Je kan een bivakzak gebruiken als je onder de sterren of onder een tarp slaapt.

Ik ben mijn opbergzak of compressiezak kwijt

Het kan gebeuren dat je tijdens een trektocht ergens onderweg je opbergzak of compressiezak verliest. Maak je geen zorgen, je kan altijd een nieuwe bestellen op de website van Decathlon.

Unselected

Onderhoud en reparatie van een MT 900 slaapzak

Onderhoud van de mt 900 slaapzak

Wassen

Een artikel met een donsvulling wassen is veel eenvoudiger dan je misschien zou denken, zolang je op een paar dingen let: dons en water gaan niet goed samen, nat dons heeft de neiging tot samenklitten.
Was een slaapzak dus zo weinig mogelijk, gebruik liever een lakenzak.

Hoe was je een slaapzak
Je zal de donsvulling flink moeten opschudden in elke fase van het wasproces:
- Sluit de rits van de slaapzak en stop hem in de wasmachine
- Doe er wasballen of 2 tot 3 tennisballen bij (liefst geen gloednieuwe tennisballen want die kunnen gele pluisjes afgeven op je slaapzak).
- Kies een programma op 30°C en gebruik je gewone wasmiddel (minder dan de gebruikelijke hoeveelheid) of een speciaal wasproduct voor dons dat de isolerende eigenschappen van het dons behoudt
- Spoel twee keer en laat centrifugeren op een heel laag toerental zodat het dons niet gaat samenklitten

Unselected

Opbergen

Dit advies geldt voor elk type slaapzak: bewaar je slaapzak bij voorkeur losjes opgevouwen.
Als je hem samengedrukt in de zak bewaart, kan het dons beschadigd raken en verliest hij aan vulkracht. Dons houdt er niet van om lange tijd samengeperst te zijn.

Je hebt twee mogelijkheden:
- gebruik een opbergtas die groter is dan de zak van de slaapzak, zodat je slaapzak zijn vulkracht behoudt,
- hang je slaapzak over een hanger, zoals een broek.

Unselected

Je slaapzak opnieuw waterafstotend maken

Na verloop van tijd slijt de coating af die je slaapzak waterafstotend maakt. Je kan hem echter opnieuw waterafstotend maken met een impregneermiddel voor textiel.

Unselected

Een scheur of gaatje in je slaapzak repareren

Het kan gebeuren dat er een scheur in je slaapzak komt. Het is belangrijk dat je scheuren snel dicht met een patch zodat er geen veertjes kunnen ontsnappen en je slaapzak goed blijft isoleren.

Door te kiezen voor reparatie verleng je ook de levensduur van je product en verklein je de ecologische voetafdruk ervan.
De ateliers in de Decathlon-winkels kunnen een scheur in je slaapzak voor jou repareren. Kijk hieronder welke diensten de dichtstbijzijnde winkel aanbiedt.
Opmerking: niet iedere winkel heeft een eigen reparatiedienst. Kan je product niet in de winkel zelf worden gerepareerd, dan wordt het verzonden naar een regionaal atelier en kan het iets langer duren voor je het terug hebt.
> Onze ateliers maken gebruik van heat sealing om het lapje aan te brengen.Zo krijg je een kwalitatieve reparatie die de levensduur van je slaapzak verlengt en ervoor zorgt dat hij nog onder de garantie valt. Als je echter je slaapzak liever zelf repareert, vervalt de garantie.

Scheur repareren - Decathlon atelier
Unselected

Een scheur of gaatje in je slaapzak zelf repareren

Op een trektocht kan er een scheur of gaatje in je slaapzak komen. Het goede nieuw is dat je dat kan repareren! Je kan de scheur dichtnaaien of er een reparatielapje op plakken zodat hij niet groter wordt waardoor je slaapzak vulling zou verliezen.

- Wil je dat de reparatie niet opvalt, of zelfs mooi is?
Als de stof niet te dun is en je kan naaien, kan je de scheur repareren of het gat stoppen met garen in een kleur die past bij de buitenstof van je slaapzak.
Let wel op dat je met de naald alleen door de buitenstof gaat. Als je door de hele stofdikte prikt, creëer je een koudebrug en zal je slaapzak minder goed isoleren.

- Heb je weinig tijd of ben je geen held met naald en draad?
Dan biedt een reparatielapje uitkomst: knip een rechthoek met afgeronde hoeken, één of twee centimeter groter dan de scheur of het gat, plak het op de schone, goed vlakgestreken stof en klaar - je kan weer op pad!