REF: 8301690, 8301827
2014
-
Een hartslagmeter is een elektronisch apparaat dat de hartslag op een bepaald moment meet met behulp van een band rond de borst. Het signaal wordt draadloos naar het horloge gestuurd en de waarde van je hartslag verschijnt in BPM (Beats Per Minute).
Je hartslag is één van de beste indicators om je huidige conditie te bepalen.
Als je je hartslag in de gaten houdt tijdens het sporten, weet je meteen welke impact de activiteit heeft op je lichaam.
Zo kun je je inspanning beter controleren en gemakkelijker je doel behalen.
Je kunt de stopwatch tijdens het zoeken naar het hartslagsignaal gebruiken door op de knop "PLAY/PAUSE" (rechtsboven) te duwen. Het horloge gaat dan direct over op de modus Activiteit.
Je hartslag wordt gemeten met behulp van een band rond de borst. Deze band bestaat uit twee electroden en een zender.
Elke hartslag genereert een zeer zwak elektronisch veld. De elektroden vangen dit op en verzenden het signaal via de zender in de band naar je horloge.
Als het lang duurt voordat je horloge de band heeft gevonden of als de waarden niet lijken te kloppen, doe je het volgende:
1 - Controleer of je borstband goed is aangebracht. Controleer ook of hij niet binnenstebuiten zit.
2 - Controleer of de sensoren van je borstband vochtig genoeg zijn.
3 - Het hartslagsignaal kan worden gewijzigd door elektromagnetische storingen (hoogspanningskabels, spoorbanen, computers etc.).
Blijf tijdens het gebruik van de hartslagmeter uit de buurt van deze storingen.
4 - Controleer of de batterij nog voldoende is opgeladen.
Om zo goed mogelijk de hartslag te bepalen waarop je moet trainen, moet je eerst je maximale hartslag weten.
Je maximale hartslag (HRmax) is het maximale ritme waarop een menselijk hart idealiter mag kloppen. Deze waarde is afhankelijk van je leeftijd, en kan geschat worden op basis van de volgende formule: HRmax = 220 - leeftijd.
Om te weten wat je persoonlijke maximale hartslag precies is, raden we je aan om een maximale hartslagtest te laten uitvoeren door een arts.
Als de waarde van je HRmax is bepaald, kun je de werkzone bepalen. Deze zone is afhankelijk van je doelstelling.
WARMING-UP / COOLING-DOWN.
50 tot 60% van je HRM.
De blauwe zone komt overeen met een gemiddelde inspanning. Ideaal aan het begin van een sessie om rustig op te warmen en aan het einde van de sessie voor een actieve cooling-down om de afvoer van de afvalstoffen die je spieren tijdens het sporten aanmaken te stimuleren.
BASISUITHOUDINGSVERMOGEN
60 tot 70% Active.
Het basisuithoudingsvermogen is essentieel voor alle sporters, maar in het bijzonder belangrijk voor je gezondheid en om de prestaties tijdens langdurige sessies te verbeteren. Train meer dan 45 minuten in deze zone om je hart in alle rust te trainen, om de doorbloeding van je spieren te verbeteren en om je spieren te doen putten uit je vetreserves.
UITHOUDINGSVERMOGEN ACTIEF
70 tot 80% van je HRM.
In deze zone sport je net onder je anaerobe drempel: de inspanning is intens, maar je lichaam kan genoeg zuurstof aanmaken om deze inspanning lang vol te houden. Een actieve uithoudingsvermogentraining leert je spieren om tijdens het sporten de suikers uit de spiervezels beter te gebruiken en om suikers tijdens rust beter op te slaan. Dit type training moet minder vaak gedaan worden dan de training voor het basisuithoudingsvermogen.
KRACHTTRAINING LICHT
80 tot 90% van je HRM.
Je lichaam kan niet voldoende zuurstof aanmaken om tegemoet te komen aan de noden van je spieren: dit is de anaerobe drempel. Met korte en herhaalde inspanningen in deze zone (intervaltraining) kun je je prestaties en uithoudingsvermogen verbeteren. Bij het naderen van de drempel zullen je spieren zuiniger worden en je hartslag regelmatiger.
KRACHTTRAINING ZWAAR
> 90% van je HRM.
In deze zone sport je zeer intens. Je mag hier alleen in zeer korte intervallen in trainen. De training zal de anaerobe drempel verhogen en dus je prestaties en uithoudingsvermogen verbeteren. De rode zone is alleen voor sporters die hun lichaam goed kennen en op zoek zijn naar optimale prestaties.
Houd de knop "TERUG" (linksboven) lang ingedrukt om het menu instellingen of het menu activiteit te verlaten.
Wij raden mensen met een pacemaker af om een hartslagmeter te gebruiken. De radiotransmissie kan het signaal verstoren.
De hartslagmeter heeft geen gecodeerd signaal en kan dus worden verstoord door andere hartslagmeters in de omgeving. In dat geval kies je beter voor een hartslagmeter met gecodeerd signaal.
Heeft u de producthandleiding nodig? Klik op downloaden.