Onderhoud en reparatie van een trekkingrugzak MT500

REF: 8552362, 8486843, 8491991, 8492572

TREKKINGRUGZAK MT500: EERSTE GEBRUIK, ONDERHOUD EN REPARATIE

2020

De comfortabele en veelzijdige rugzak MT500 is perfect voor een tocht van een paar dagen of langer in de bergen.
Heb je een vraag over je product of zit je met een probleem? We zijn er om je te helpen.

Deze instructies zijn geldig voor alle rugzakmodellen MT500.

Enkele praktische tips over het gebruik van je rugzak

Hoe de rugzak mt500 afstellen

Het correct afstellen van je rugzak is heel belangrijk voor optimaal draagcomfort en om rugklachten te voorkomen.

Stappen:
1/ Maak alle riemen en bandjes los
2/ Stel het rugpand af volgens jouw ruglengte, op basis van de markeringen
3/ Doe de rugzak om
4/ Doe de heupgordel om en span aan, het gewicht van de rugzak rust voornamelijk op je heupen
5/ Span de rugbandjes van de heupgordel aan en daarna die van de schouderriemen
6/ Pas de stabilisatieriempjes en borstriem aan

Een trekkingrugzak MT500 afstellen

Waarvoor dienen de bandjes tussen de bovenkant van de schouderriemen en de bovenkant van de rugzak?

Stabilisatiebandjes zijn bandjes bovenaan iedere schouderriem van je rugzak.
Omdat de rughoogte verstelbaar is (dankzij de schouderriemen) moet je ook de positie van de schouderriemen aanpassen zodat je rugzak niet heen en weer slingert tijdens het lopen. Daarvoor dienen de stabilisatiebandjes.

Eens je de rugzak op je rug hebt, met de heupgordel dicht en de schouderriemen correct aangespannen, pak je de stabilisatiebandjes op je schouders beet en trek je ze naar voren tot je voelt dat de rugzak contact maakt met je rug.
Om de stabiliteit van je rugzak te controleren, haal je een paar keer de schouders op en zet je indien nodig de stabilisatiebandjes nog wat strakker.

Waarvoor dienen de bandjes tussen de bovenkant van de schouderriemen en de bovenkant van de rugzak?
Hoe een trekkingrugzak correct inpakken

Je zal je rugzak meerdere dagen dragen. Daarom is het belangrijk dat je bij het inpakken het gewicht zo verdeelt dat zowel de voor- en achterkant als de linker- en rechterkant in balans zijn. Als je rugzak uit evenwicht is zal je immers sneller moe worden.

Hoe een trekkingrugzak correct inpakken
Wat is het maximumgewicht voor de rugzak mt500?

Al onze rugzakken zijn getest om bestand te zijn tegen een dynamische belasting van minstens 25 kg (dw.z. herhaalde impact op de schouderriemen).
Om echter zeker te zijn dat de TREK 500 een goed draagcomfort biedt, raden we aan hem met niet meer dan 20 kg te vullen. Als je een meerdaagse tocht maakt en uren na elkaar je rugzak zal dragen, geldt de vuistregel dat je niet meer dan 25% van je lichaamsgewicht mag meedragen, bijv. 18 kg voor iemand die 70 kg weegt.

Hoe waterbestendig en duurzaam is de rugzak mt500?

Net als de meeste fabrikanten maakt FORCLAZ zijn rugzakken van materialen die waterafstotend maar niet waterdicht zijn. Om een rugzak te maken die 100% waterdicht is zouden we immers alle naden moeten afdichten en specifieke, heel dure ritsen moeten gebruiken. Daarom wordt bij al onze rugzakken een regenhoes meegeleverd die je over je rugzak kan doen ter bescherming.

Onderhoud en reparatie van een trekkingrugzak MT500
Hoe bescherm je je spullen tegen vocht?

Iedereen zijn eigen stijl! Er zijn verschillende manieren om je spullen onderweg te beschermen tegen nat, elk met voor- en nadelen.

Regenponcho:
Een regenponcho is ongetwijfeld de meest efficiënte oplossing om je rugzak aan de buitenkant te beschermen. Zowel jijzelf als je rugzak zijn volledig bedekt en er is geen gevaar dat het water langs je rug drupt. Het grootste nadeel van poncho's is dat ze heel onhandig zijn op momenten dat je je rugzak op de grond zet om er iets uit te halen.

Regenhoes:
Een regenhoes is een lichte en snel aan te brengen hoes die je rugzak aan de buitenkant beschermt. Als hij in een apart zakje zit en je er langs buiten bij kan (zoals het geval is bij onze nieuwe rugzakken zoals de MT500 AIR) heb je hem in een paar tellen over je rugzak gedaan. In een groep kan iedereen de persoon naast of voor hem even helpen zodat niemand zijn rugzak op de grond hoeft te zetten.
Gekleurde regenhoezen verhogen bovendien je zichtbaarheid bij mistig weer of 's nachts.
Het nadeel van een regenhoes is dat hij je schouders niet beschermt. Als het hard regent komt het niet zelden voor dat het water doorsijpelt via de achterkant van de rugzak en daarom moet je delicate spullen altijd beschermen door ze in waterdichte hoesjes te stoppen.
Daarnaast zijn regenhoezen gevoelig voor gaatjes en scheuren.

Verstevigde regenhoes:
Dit type regenhoes beschermt net als de gewone regenhoes tegen regen maar heeft twee verschillende kanten: een klassieke, goed zichtbare kant (oranje) en een verstevigde donkere kant die beter bestand is tegen scheuren en gaatjes die kunnen worden veroorzaakt door schurende takken. Dit type regenhoes is echter zwaarder.

Waterafstotende opberghoezen:
Waterafstotende opberghoezen zijn verkrijgbaar in diverse formaten en handig bij het inpakken van je rugzak en om je spullen te beschermen tegen vocht. Het enige probleem is dat je moet onthouden wat je in welk hoesje hebt gestopt, anders moet je misschien lang zoeken. Opgelet, dergelijke hoezen zijn niet geheel waterdicht. Ze zijn dus niet geschikt om langdurig te worden blootgesteld aan water (gebruik ze niet buiten je rugzak).

Waterdichte opberghoezen:
Dit soort hoezen is steviger en vooral 100% waterdicht. Ze zijn ideaal om heel gevoelige items te beschermen of om items ook buiten je rugzak te beschermen. Helaas zijn ze door hun kunststof structuur stugger en zwaarder.

Welke garantie is er op mijn rugzak?

Rugzakken van Decathlon zijn ontwikkeld om sterk en duurzaam te zijn en worden uitvoerig getest (materialen, naden en afgewerkt product) zodat je er zeker van kan zijn dat je er zo lang mogelijk plezier van hebt.
We geven 10 jaar garantie op al onze rugzakken, te rekenen vanaf de datum op de kassabon.

Je trekkingrugzak wassen

Een trekkingrugzak MT500 wassen

Je trekkingrugzak zelf repareren

Voor elk model zijn losse onderdelen verkrijgbaar zodat je reparaties zelf kan doen.

Mt500 50+10l heren grijs

Een afbeelding van je rugzak met de referenties van alle onderdelen vind je hier.

Een trekkingrugzak MT500 50+10 voor heren repareren
Mt 500 50+10l heren blauw

Moet je rugzak gerepareerd worden? Een afbeelding van je rugzak met de referenties van alle onderdelen vind je hier.

Een Forclaz trekkingrugzak voor heren repareren
Mt500 50+10l dames blauw

Wil je een onderdeel van je rugzak vervangen? Een afbeelding van je rugzak met de referenties van alle onderdelen vind je hier.

Een trekkingrugzak van 50 l voor dames repareren
Mt500 70+10l heren groen

Een gesp of bandje vervangen... Een afbeelding van je rugzak met de referenties van alle onderdelen vind je hier.

De Forclaz trekkingrugzak MT500 70l voor heren repareren

EEN GAT OF SCHEUR IN JE TREKKINGRUGZAK REPAREREN

Als er een gaatje in de voorkant of bodem van je rugzak is gekomen, kan je dat makkelijk dichten met een plakker of een stukje tape (knip een rondje dat 1 of 2 cm groter is dan het gat). We raden aan om zowel aan de buiten- als aan de binnenkant een plakker aan te brengen.
Wanneer het een groot gat is, breng je je rugzak best naar een schoenmaker die je rugzak deskundig kan herstellen.

Je trekkingrugzak personaliseren

Wil je je rugzak een persoonlijk tintje geven? Het atelier van je Decathlon-winkel biedt diverse mogelijkheden. Bedrukken, borduren, stickers… kies maar uit!

Zelf een tweedekans trekkingrugzak kopen

Bij Decathlon is het onze missie om sport toegankelijk te maken op een duurzame manier. Een van de manieren waarop we dit doen is door goede producten die niet meer als nieuw verkocht kunnen worden aan te bieden met korting. Bijvoorbeeld omdat de verpakking mist of omdat het product beschadigd is geraakt tijdens het gebruik. Op deze pagina vind je al onze Tweede Kans producten: altijd met minimaal 30 dagen retourtermijn en 1 jaar garantie!