donsjekker van veren wassen

Hoe kun je een donsjekker van veren onderhouden en repareren?

Als doorgewinterde trekker heb je jezelf getrakteerd op een prachtig donsjekker van veren. Als leerling-trekker heb je gekozen voor veren en dons om je tijdens het wandelen warm te houden. Of je nu de een of de ander bent, je doel is om je donsjekker zo lang mogelijk te behouden. Volg onze tips om nog vele jaren van je kledingstuk te genieten!

Hoe kun je een donsjekker met veren wassen terwijl hij zijn vulling behoudt?

Hoe kun je een donsjekker met veren wassen terwijl hij zijn vulling behoudt?

In het algemeen is het niet aan te raden een donsjekker te vaak te wassen. Het onderhoud van producten die veren of dons bevatten, loopt soms uit op een ramp: de veren verdragen geen water en klonteren samen als ze nat zijn. We leggen uit hoe je dit kunt vermijden!

Het sleutelwoord is: VERLUCHTING! Het dons moet in alle fasen van het wasproces worden verlucht of geroerd.
Ziehier de 4 stappen voor het onderhoud van een jekker van dons of van veren:
- Rits de jas dicht en stop hem in de wasmachine
- Voeg twee of drie tennisballen toe (liefst al een beetje versleten om verlies van gele draden te voorkomen) en andere kleding in de machinetrommel
- Start een cyclus bij 30°C met je gebruikelijke wasmiddel (lagere dosering dan gebruikelijk) of een speciaal wasmiddel voor dons dat de isolerende eigenschappen intact laat.
- Twee keer spoelen en op zeer zacht centrifugeren zetten om te voorkomen dat de veren samenklonteren

Hoe een donsjekker van veren drogen?

Hoe kun je een donsjekker van veren drogen?

- De beste manier: de wasdroger!
Doe je donsjekker in de wasdroger met 2 of 3 tennisballen en wat kleren en laat 2 tot 3 keer zachtjes drogen. Schud en klop tussen elke cyclus op de donsjekker om eventuele klonters los te maken.

- Heb je geen wasdroger?
Geen probleem, je kunt je donsjekker op een droogrek drogen, maar je moet hem wel regelmatig uitschudden en omkeren om klonters van veren te voorkomen!  Droog hem op een droge plaats bij kamertemperatuur (niet op een radiator... we houden je in het oog!). ).

Hoe kun je de waterafstotendheid van een donsjekker reactiveren?

Laten we eerlijk zijn, een donsjekker die in de eerste plaats niet waterdicht is, kan dat ook niet worden! Anderzijds is het heel goed mogelijk om zijn waterafstotendheid te reactiveren, dat wil zeggen zijn eigenschap om hydrofoob te zijn en geen druppeltjes op zijn oppervlak te absorberen.

Ziehier hoe de waterafstotendheid van een donsjekker te reactiveren:
- Wassen: volg de instructies hierboven
- Impregnatie: gebruik een waterafstotende vloeistof in een bak met water (30°C en 15 minuten inweektijd) of in de wasmachine (onthardingstank, delicate cyclus 30°C).
- Activering: Dit wordt gedaan door af en toe warmte toe te passen in een wasdroger (volg de instructies hierboven) of aan een droogrek (volg de instructies hierboven) met behulp van een haardroger met zachte warmte.

Hoe berg je een donsjekker op

Hoe berg je een donsjekker op zonder de veren te beschadigen?

De manier waarop je je donsjekker opbergt, draagt ook bij tot de levensduur ervan. Het is heel gebruikelijk dat donsjekkers van veren worden samengeperst in hun eigen zak of in een apart zakje, maar bewaar je producten met veren NOOIT samengeperst, omdat dit op lange termijn hun thermische eigenschappen zal verminderen. Dit geldt ook voor vacuüm opbergzakken.

Natuurlijk, je mag je donsjekker compacteren voor de duur van een trektocht. Maar voor de lange zomermaanden kun je je product het beste op een hangertje hangen en het laten volume nemen. Op deze manier behoudt je donsjekker zijn vulling en dus zijn warmte!

Hoe repareer je een donsjekker met een gat erin

Hoe repareer je een donsjekker met een gat erin?

Wat te doen als je donsjekker een scheur heeft? Laten we duidelijk zijn: een klein verlies van veren is heel goed mogelijk zonder dat er echt een gat is. Ondanks onze beste inspanningen, slagen de veren er soms in door de naden van het kledingstuk te glippen.
In ons geval hier, gaat het eerder om het verstrikt raken in takken of schuren aan een rots.

- Wil je dat de reparatie onopvallend of zelfs mooi is?
Als de stof niet te dun is, neem dan de tijd om het gat te naaien met een draad van dezelfde kleur als de buitenkant van je donsjekker.
Let erop dat je bij het naaien de andere kant van de jas niet doorboort, want dan ontstaat er een koudebrug en vermindert de prestatie van je jas.
- Heb je weinig tijd en geen naaivaardigheden?
Je bondgenoot zal de zelfklevende reparatiepleister zijn: knip een rechthoek met afgeronde hoeken uit die één of twee centimeter groter is dan de grootte van de scheur, plak hem op de schone, platgemaakte stof en je bent klaar om te gaan!

Je bent nu klaar om lang van je donsjekker van veren te genieten!
Aarzel niet om ons in de commentaren te laten weten in welke delen van de wereld je het meest hebt genoten van de warmte van je donsjekker! En natuurlijk, je wastips als je er nog andere hebt.