Wassen en repareren van je donzen trekkingjas

REF: 8573844, 8587256, 8573846, 8573838, 8573845

WASSEN EN REPAREREN VAN JE GEWATTEERDE OF DONZEN TREKKINGJAS

2022

Heb je een gewatteerde of donzen jas en weet je niet zo goed hoe je deze moet onderhouden of repareren?
We vertellen je er alles over, zodat je nog lang van je jas kunt genieten.

Eerste gebruik

Hoe vouw je een donsjas op in de eigen zak?

Op je trektocht kan je een donsjas samendrukken in de eigen zak.  We raden wel aan je jas thuis op een hanger op te hangen om het thermisch vermogen te behouden.

De donsjas opvouwen in de zak

Waarom is de voering grijs?

De voering is gemaakt van een innovatief, duotone materiaal: deze combineert zwart, in de massa geverfd garen met ongeverfd garen.
In vergelijking met conventionele verfmethodes stoot dit proces 14% minder CO₂ uit.
Bij FORCLAZ zijn we trots op onze dagelijkse inzet voor het ontwikkelen van milieuvriendelijkere producten voor jouw trektochten!

De voering van Forclaz-jassen
Tot welke temperaturen kan ik mijn gewatteerde of donzen jas dragen?

We meten het thermisch vermogen van een gewatteerde of donzen jas in twee omstandigheden: in activiteit en in rust. Elk model is in een klimaatkamer getest in combinatie met een synthetisch shirt met lange mouwen en een fleecejack.
We hebben donsjassen voor trekking die je warm kunnen houden van 5°C tot -10°C in rust en tot wel -18°C in activiteit.

De MT100-donsjas, bijvoorbeeld, werd met een protocoltest in een thermische kamer goedgekeurd voor een comforttemperatuur van -5°C in activiteit.
We testten dit model ook "in rust": dan is de comforttemperatuur +5°C.

Tot welke temperaturen kan ik mijn jas dragen?
Donsjas: wat betekent de rds-certificatie?

De RDS-certificatie - of 'Responsible Down Standard' - is een certificatie die garant staat voor de humane behandeling van ganzen en eenden in de volledige productieketen van dons en veren.

Ontdek waar de RDS-certificatie van onze Forclaz-producten allemaal voor staat, van dierenwelzijn tot traceerbaarheid van de veren!

RDS-gecertificeerde donsjas
Donsjas: waar staat cuin voor?

We meten de vulkracht van een donsjas in cuin.
Cuin ('cubic inches per ounce', of kubieke inch per ounce) staat voor het isolatievermogen van het dons, doordat het een bepaalde hoeveelheid lucht vasthoudt.
Hoe hoger de cuinwaarde, hoe beter de donsjas isoleert.

Waar staat cuin voor?
Waarom ontsnappen er soms veren uit mijn donsjas?

Aangezien dons en veren uit heel fijne vezels bestaan en een puntige vorm hebben, prikken ze gemakkelijk door de naden of voering. Weet dat het dons en de veren in je jas altijd zullen proberen te ontsnappen. We kozen voor het strakst mogelijke weefsel (verendicht of donsdicht getest) om dit fenomeen te beperken.

Deze situatie komt vooral voor wanneer de donsjas wordt samengedrukt, als je bijvoorbeeld gaat zitten, de jas dubbelvouwt of de jas in een hoes opbergt. De lucht die in de verschillende compartimenten zit opgesloten oefent dan druk uit op de oppervlakte van de jas. Als de veer dan precies op de juiste plaats met de punt naar buiten ligt, dan komt die er onvermijdelijk uit.

Wassen en repareren van je gewatteerde trekkingjas

De jas wassen

Je jas wassen

Je kunt al onze jassen, of ze nu gevuld zijn met dons of met synthetisch materiaal, op 30°C in de wasmachine wassen. Wees echter wel voorzichtig en was je donsjas niet te vaak, want dat kan de prestaties aantasten.


SPECIFIEK VOOR DONSJASSEN
Wees voorzichtig met het wassen en drogen van donsjassen en volg goed de voorschriften, om het isolerend vermogen en de thermische eigenschappen te behouden.

Het waterafstotend vermogen van je jas herstellen

Het waterafstotend vermogen van je donsjas zal na verloop van tijd afnemen. Je kunt dat echter reactiveren met een impregneermiddel voor textiel.

Ik wil een scheur of gat laten repareren in het atelier

Het grote voordeel van een gewatteerde of donzen jas is dat je jas warm én compact is. Dat betekent wel dat de stof wat minder stevig is dan die van andere jassen, zoals parka's.
Het kan gebeuren dat er een scheur in je jas komt. Repareer die dan zo snel mogelijk om, bij donsjassen, te voorkomen dat de veren ontsnappen en dat het thermisch vermogen van de jas afneemt.

Door te kiezen voor reparatie werken we samen aan het verminderen van de milieu-impact, door de levensduur van onze producten te verlengen.
De ateliers van Decathlon kunnen een scheur in je jas herstellen. Je vindt hieronder de dienst die je bij je dichtstbijzijnde winkel kunt aanvragen.
Let op: niet alle winkels kunnen deze reparatie ter plaatse uitvoeren. Die winkels zullen je product dan doorsturen naar een regionaal atelier. Het kan daarom wat langer duren voor je je product terugkrijgt.

> Voor het plaatsen van een patch maken onze workshops gebruik van thermische hechting. Dat zorgt voor een hoogwaardige plaatsing die ervoor zorgt dat je jas langer meegaat en de garantie behoudt. Als je er echter voor kiest je jas zelf te repareren, dan vervalt de garantie op je product.

Een reparatiepatch plaatsen

Zelf een scheur of gat in je jas repareren

Het kan gebeuren op een trektocht dat er een scheur in je jas komt. Geen zorgen, dat kun je zo herstellen! Je kunt de jas dichtnaaien of een strijkpatch gebruiken, om te voorkomen dat de jas nog verder uitscheurt of dat er synthetische vezels of veren ontsnappen.
- Wil je de jas onopvallend, mooi herstellen?
Neem, als de stof niet te dun is, de tijd om het gat dicht te naaien met garen in dezelfde kleur als je jas.
Let er wel op dat je bij het naaien niet door de andere kant van de jas heen prikt. Dat creëert een koudebrug die de prestaties van je jas vermindert.
- Heb je niet zoveel tijd of kun je niet naaien?
Los het dan op met een zelfklevende reparatiepatch: knip een afgeronde rechthoek uit, een of twee centimeter groter dan de scheur, plak het op de schoongemaakte, vlakke stof, en klaar, je kunt weer verder!