Unselected
Hoe een waterdichte jas wassen?

Hoe een waterdichte jas onderhouden en repareren?

Een waterdichte jas is onmisbaar als je in elk weer wandel- of trektochten wil maken. Natuurlijk zouden we liefst hebben dat hij gewoon in onze rugzak kon blijven zitten, maar als het begint te regenen zijn we maar wat blij dat we hem meegenomen hebben! Omdat je hem niet vaak tevoorschijn haalt en het toch een dure aanschaf is, wil je er zo lang mogelijk plezier van hebben.
En dus geven we je tips om de levensduur van je jas te verlengen met een goed onderhoud en een paar slimme reparaties.

Unselected

Hoe een regenjas wassen

Hoe een waterdichte jas wassen?

Algemeen is het af te raden om een jas vaak te wassen, want bij iedere wasbeurt neemt zijn waterdichtheid af.

Bovendien moet je een waterdichte jas maar zelden wassen want een jas wordt helemaal niet zo vies ... tenzij je natuurlijk in de modder gaat rollen tijdens een plensbui!
Maar goed, laat ons veronderstellen dat je tijdens je tocht bent uitgegleden en in een vijver bent gevallen. In zo'n geval zal je natuurlijk je jas moeten wassen (en schoenen met meer grip aanschaffen).

Wil je alleen de buitenkant schoonmaken?
- Wacht tot de modder is opgedroogd.
- Schud de jas buiten flink uit om zoveel mogelijk van de opgedroogde modder eraf te krijgen.
- Daarna kan je vlekken zachtjes wegvegen met een vochtige spons, niet wrijven om de waterafstotende behandeling niet te verwijderen.

Vind je dat je jas toch maar vies ruikt en wil je hem in de wasmachine stoppen?
- Sluit eerst alle ritsen en zakken.
- Bekijk het wasetiket zodat je de juiste temperatuur kiest. Sommige wasmachines hebben zelfs een speciaal "outdoor" wasprogramma, dan kies je natuurlijk dat.
- Gebruik minder wasmiddel dan gewoonlijk en bij voorkeur een vloeibaar wasmiddel om zeepresten te vermijden.
- Laat centrifugeren op het laagste toerental om de jas niet te beschadigen.
- Laat een tweede keer spoelen om de allerlaatste zeepresten te verwijderen.

Hoe een waterdichte jas drogen?
Dat kan op twee manieren:
- Laat de jas drogen aan de lucht, op een hanger of plat op een droogrek.
- Stop de jas in de droger, kies een heel mild programma en vergeet niet om alle ritsen te sluiten.

Unselected
Hoe een waterdichte jas onderhouden?

Twee dingen mag je nooit doen als je een waterdichte jas wast

1/ De jas strijken, zo beschadig je hem onherroepelijk.
2/ Wasverzachter gebruiken als je de jas in de machine wast: wasverzachter is gemaakt om op de stof te blijven zitten en tast de prestaties ervan aan.

Unselected
Hoe een waterdichte jas onderhouden?

Twee dingen mag je nooit doen als je een waterdichte jas wast

1/ De jas strijken, zo beschadig je hem onherroepelijk.
2/ Wasverzachter gebruiken als je de jas in de machine wast: wasverzachter is gemaakt om op de stof te blijven zitten en tast de prestaties ervan aan.

Unselected

Hoe een regenjas wassen en opnieuw waterdicht maken

Hoe een waterdichte jas opnieuw waterdicht maken?

Je jas is niet langer voldoende waterdicht of je wordt er nat in. Waarschuwing: vergis je niet: het is uiterst moeilijk, of zelfs onmogelijk, om een kledingstuk te maken dat tegelijk perfect waterdicht is EN de transpiratie heel goed afvoert - dat is een kwestie van fysieke eigenschappen. Als je een flinke inspanning levert terwijl je een waterdichte jas draagt, kan je het gevoel krijgen dat je nat wordt, maar dat heeft niets te maken met een gebrekkige waterdichtheid.

Hoe dan ook verliest de waterafstotende behandeling van de stof na een poos zijn effect en wordt je jas minder waterdicht.

Daarom zijn er verschillende manieren om je jas opnieuw waterafstotend te maken:
1/ In de droger: je eerste reflex
Dit is een eerste mogelijkheid want de hitte van de droger alleen al kan de waterafstotende behandeling van de stof reactiveren: stop je jas in de droger en kies een kort programma voor delicate stoffen.

2/ Met een speciaal wasmiddel en een impregneermiddel voor na het wassen: nauwkeurig en duurzaam
- Wassen: volg de instructies hierboven en vervang je gewone vloeibaar wasmiddel door een speciaal wasmiddel voor outdoorkleding dat je jas beter voorbereidt op het impregneren.
- Impregneren: gebruik een vloeibaar impregneermiddel in een teiltje water (op 30°C en 15 minuten laten weken) of in de machine (in het bakje voor de wasverzachter, op 30°C, programma delicate stoffen).
- Activeren: dit gebeurt door middel van warmte. Stop de jas in de droger (volg de instructies hierboven) of leg hem plat op een droogrek en blaas erop met een föhn op de laagste stand.

3/ Met een waterafstotende spray: snel en efficiënt.
Lees altijd aandachtig de gebruiksaanwijzing, want een verkeerd gebruik kan klachten als duizeligheid veroorzaken!

Unselected

Hoe een waterdichte jas opbergen?

We beloven dat we hier kort over kunnen zijn, maar toch is het heel belangrijk. Waterdichte jassen worden vaak meegenomen "voor het geval dat" en zijn dus meestal heel klein op te vouwen. En dat is perfect als je de jas in je rugzak meeneemt op een wandel- of trektocht.
Maar zodra je weer thuis bent moet je hem openvouwen! Anders kan het waterdichte membraan kreuken, waardoor het beschadigd zou raken en zelfs zijn werking verliezen.

Je kan de jas op een hanger of aan een kapstok hangen. Om te vermijden dat je de capuchon beschadigd, raden we aan de jas altijd op te hangen bij het neklusje.

Unselected

Hoe een waterdichte jas repareren

Hoe een waterdichte jas repareren?

Is er een scheur in je jas gekomen toen je vlak langs een rots of doornige struik liep? Pieker er niet over om de scheur dicht te naaien of een reparatielapje op je jas te strijken: als je gaatjes in de jas maakt kan er langs daar water in komen en is je jas niet langer waterdicht.

Je beste bondgenoot:reparatietape!
Knip een rechthoekig lapje met afgeronde hoeken, 1 tot 2 cm groter dan de scheur, leg de jas mooi plat neer en plak het lapje erop.

Unselected

Goed gedaan, je jas is schoon, waterdicht en alle scheuren zijn gedicht! Nu kan de regen je wandelpret niet meer deren!
Vind jij het zelfs net fijn om door de regen te wandelen? Plaats dan gerust je mooiste verhalen in de commentaar, dan kunnen onze andere lezers er mee van genieten.